Tumač snova

Što znače erotski snovi?

Većinu nas uglavnom ne uznemiruju snovi erotske tematike i pronalazimo način da uživamo tijekom snova, a ponekada i pokušavamo i uspijevamo zadržati taj dobar osjećaj još neko vrijeme nakon buđenja.
Lifestyle / Seksualnost | 20. 01. 2019. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina nas s vremena na vrijeme sanja erotske snove koji mogu varirati od onoga o čemu razmišljamo dok smo budni do posve bizarnih i nepredviđenih stvari. Umjesto da ih odbacimo kao posljedicu teške i začinjene hrane koju smo konzumirali prije spavanja ili se duboko osudimo jer smo u snu imali vrući seks sa susjedom ili šefom ili smo strastveno ljubili sestričnu, možda možemo razmisliti o tome što nam simbolika naših erotskih snova može reći o nama.

Primjerice žena koja je iznimno religiozna i vodi se načelima vjere može biti zabrinuta jer je spavala i doživjela orgazam u snu tijekom seksa s nizom različitih muškaraca ili tijekom seksa sa suprugovim najboljim prijateljem.

Ili muškarac koji otvoreno naglašava svoju heteroseksualnost, a u biti je barem pomalo homofoban, uznemiren je jer je sanjao kako se strastveno ljubi s prodavačem na kiosku.

Međutim, većinu nas uglavnom ne uznemiruju snovi erotske tematike i pronalazimo način da uživamo tijekom snova, a ponekada i pokušavamo i uspijevamo zadržati taj dobar osjećaj još neko vrijeme nakon buđenja, piše Živim.hr.

Zašto sanjamo erotske snove?

Sanjamo zbog stalne i intenzivne aktivnosti naše podsvijesti kao i zbog naših hormona.

Erotska tematika snova nije neobična ako uzmemo u obzir da je seksualni nagon - urođen. Ako imamo snažan poriv činiti određene stvari, a ne činimo ih i možda ih i potiskujemo, nije neobično da one pronađu način da nam se obrate i podsjete nas na sebe kroz snove u kojima ih naša svijest ne može spriječiti da se pokažu.

No, naš um naravno cenzurira sve i ne isključuje se čak ni kada spavamo i ako smo snažno potisnuli svoje porive koji se kose s našim moralnim načelima ili uvjerenjima prema kojima živimo, nije neobično da um provuče poriv kroz cenzuru te se onda te iste podsvjesne želje i potrebe pojavljuju u obliku simbola.

Primjerice, oženjeni muškarac strogih moralnih načela može imati duboku i podsvjesnu želju za seksom s predivnom ženom koju je upoznao, ali umjesto da sanja njezinu vulvu i vaginu, on sanja tunele ili špilje. Umjesto da sanja njezine grudi, sanja da je u prirodi gdje promatra proplanke.

Ili žena striktnih moralnih načela koja ne dozvoljavaju razmišljanje o partnerovom penisu - ne sanja penise nego cigarete, rakete ili nebodere.

Interpretacija erotskih snova

Interpretacija snova bazira se na radu psihoanalitičara poput Freuda i Junga. Iako je neki odbacuju kao nepouzdanu metodu, interpretacija snova zapravo je vrlo korisno oruđe u psihoterapiji.

Da li to znači da se potajno palimo na poštara jer smo sanjali seks s njim?

Ne nužno.

Erotski snovi mogu simbolizirati mnoge stvari ovisno o sanjaru i životnim okolnostima.

U nekim slučajevima erotski snovi ne govore ništa o seksu nego o nečem drugom što nam je važno.


Kratki vodič za interpretaciju snova

Detalji

Koji se detalji najviše ističu u našim snovima?

Primjerice, imamo vezane ruke na što ne bismo na javi pristali tijekom seksa.

Takvi detalji mogu biti važni simboli ili mrvice koje nam ostavlja naša podsvijest.

Možda se osjećamo sputanima u trenutnim životnim okolnostima. Zapeli smo na poslu ili nezadovoljavajućem romantičnom odnosu.


Okolnosti

Da li prepoznajemo detalje iz svojih snova? Možda se radi o mjestu, osobi ili odjeći koju imamo na sebi.

Prema nekim teorijama, što više prepoznajemo okolnosti iz stvarnog života, to je i taj san više baziran na onome o čemu svjesno možemo razmišljati. Što su nam okolnosti manje poznate to više naše nesvjesno pokušava cenzurirati ono što želimo i za čime žudimo pa nam nudi simbole.


Emocije

Kako se osjećamo u snu? Da li smo uzbuđeni, sretni ili anksiozni?

To nam može poslužiti kao otkrivanje skrivene poruke.

Ako tijekom sna osjećamo anksiozno, možda nam naša podsvijest sugerira kako bi se trebali suočiti sa svojim inhibicijama.


Pasivna ili aktivna uloga u snu

Da li sudjelujemo u seksualnom činu ili promatramo druge kako se seksaju?

Ako aktivno sudjelujemo, možda imamo želju i na javi biti seksualno asertivniji ili aktivniji.

Ako smo promatrač ili vrlo pasivni tijekom seksa, to može odražavati naš strah da ne možemo promijeniti nezadovoljavajući seksualni život.

Značenje

Kako bismo mi intuitivno interpretirali san? Koje značenje titra u nama i doživljavamo ga kao ispravno?

Seksualni simboli iz naših snova ne moraju imati nikakve veze sa seksualnim dijelom naših života, ali mogu ukazivati na druge stvari vezane uz naš unutarnji život. Zato je važno da o snovima razmišljamo u kontekstu naših života i našeg životnog puta.

Možemo li doživjeti orgazam tijekom erotskog sna? Definitivno. Žene ne doživljavaju orgazam često tijekom erotskih snova, ali se događa. Osobito u periodima kada snažnije osjećaju libido. No, buđenje netom prije orgazma ili osjećaj ovlaženosti i seksualnog uzbuđenja učestalija su pojava.

Većina muškaraca imala je erotske snove u adolescenciji koji su često završavali orgazmom i ejakulacijom. Učestalost takvih snova smanjuje se s dobi, ali su prema nekim autorima mogući i u dubokoj starosti.

Što učiniti sa snovima koji nas uznemiravaju?

Erotski snovi često su izvor užitka i trebali bi uživati u njima što više možemo kada nam se dogode.

No, ponekada ti snovi uključuju uznemirujuće stvari poput incesta, nasilja, silovanja ili čudovišta. Ako se takvi snovi iznova javljaju iza njih stoji nešto što smo potisnuli i o čemu nam je teško razmišljati na javi. Simboli vezani uz nasilje ili čudovišta mogu biti odraz strahova i konflikata koji nemaju veze sa seksom. Razgovor s osobom od povjerenja ili psihoterapeutom može nam pomoći da pronađemo skriveno značenje i možda unaprijedimo vlastiti život.

Trebali bismo prigrliti tjelesno, emocionalno i duhovno zadovoljstvo koje može proizaći iz naših erotskih snova. Nitko drugi nam ne može dati točno onakvo okružje, okuse, zvukove i tjelesnu stimulaciju kao što mogu naši snovi.

Ne treba nas biti strah ili sram iako se i ti osjećaji mogu pojaviti u našim snovima s vremena na vrijeme.

Ako odlučimo obratiti pažnju na svoje erotske snove, oni mogu postati još i uzbudljiviji i možemo dobiti bolji uvid u ono što trebamo i želimo.

Kopirati
Drag cursor here to close