Preporuka starijima

Šetnja i komunikacija produžavaju život

Znanstvenici su uzeli u obzir i medicinske tegobe i probleme kretanja kod starih osoba.
Lifestyle / Seksualnost | 28. 12. 2017. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakodnevna šetnja do prodavaonice i komunikacija s ljudima produžava život i utjecaj je sličan učinku koji imaju statini u tretiranju kolesterola, kažu znanstvenici.

Naime, znanstvenici sa sveučilišta Hadassah-Hebrew u Jeruzalemu su analizirali navike starijih osoba u 70-im, 80-im i 90-tim godinama i utvrdili da izlazak iz kuće svakog jutra produžava život.

Za osobe stare 78 godina svakodevni odlasci do prodavaonice značili su 28 posto više izgleda da dožive 85 godina, u odnosu na one koji su izlazili samo jednom tjedno, piše Daily Mail.

Sličan učinak od 26 posto utvrđen je kod osoba starih 90 godina.

Znanstvenici su uzeli u obzir i medicinske tegobe i probleme kretanja kod starih osoba.

Svakodnevni izlazak iz kuće pomaže ljudima da ostanu u kontaktu sa svijetom i ljudima, a izraelski znanstvenici tvrde kako upravo ta veza odlaže starenje.

"Svakodnevni izlazak iz kuće tjera vas da komunicirate s ljudima. Sličan učinak je kao kada krvni tlak ili kolesterol tretirate lijekovima. Društveni faktori su važni u procesu starenja", rekao je vođa istraživanja Jeremy Jacobs.

Dodao je kako su u istraživanje bili uključeni i ljudi s problemima mobilnosti, i da se ovdje ne radi samo o pokretanju nogu, gore-dolje.

"Ono što pomaže je interakcija i komunikacija s drugim ljudima", rekao je Jacobs, prenijela je Srna.

Istraživanjem je utvrđeno da su osobe koje rijetko izlaze pretežno muškarci, manje obrazovani i oni koji pate od usamljenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close