Slovenija

Pobuna protiv uniseks toaleta

Konzervativci smatraju da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost…
Lifestyle / Seksualnost | 24. 01. 2020. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojavu prvih "uniseks" toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu je pažnju izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Dio javnosti  to doživljava kao "ljevičarsku" provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sustav, a drugi dio kao hvatanje koraka s duhom vremena, pišu slovenski mediji, prenijela je Hina.

"Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osjećaju ugroženima jer ih se napada zbog različitosti. Živimo u 21. stoljeću i želimo da se takve osobe osjećaju sigurnima, to je najmanje što  možemo učiniti", rekla je za portal Siol.net dekanica tog fakulteta Monika Kalin Golob.

"Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osjećaju udobno i ovo je korak naprijed u tom smjeru", kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorica Instituta za proučavanje jednakosti spolova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks zahodima iznose konzervativni portali i udruge.

Tako se urednici portala "Domovina" pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna "simbolička kastracija" muškog roda te znak imitacije pomodnih  trendova u inozemstvu.

Osim toga, iskustva iz inozemstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.

"No, ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruga i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života cijelomu društvu i želi utišati svakoga tko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi", navodi konzervativni portal "Domovina".

Kopirati
Drag cursor here to close