Veliko zanimanje

Održan Dan zdravlja u Neumu

Uvjet za pregled bila je blagovremena prijava, te su prednost imale žene sa navršenih 40 godina i dalje
Lifestyle / Seksualnost | 21. 11. 2017. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je održan Dan zdravlja, u sklopu kojeg je 65 žena sa područja općine Neum omogućen besplatni mamografskih pregled, mjerenje tlaka, šećera iz krvi i edukativno predavanje.

Mobilni mamograf bio je lociran ispred Doma zdravlja Neum, dok su se predavanje i mjerenje tlaka i šećera odvijale u prostorijama Doma zdravlja.

Uvjet za pregled bila je blagovremena prijava, te su prednost imale žene sa navršenih 40 godina i dalje, bez prethodnih onkoloških liječenja, tj. pregled nije bio namijenjen pacijentima kojima je već prije dijagnosticiran karcinom dojke.

Dan zdravlja u Neumu se provodi u okviru projekta ''Osnaživanje zdravlja žena u BiH'' podržanom od JDC/Susan G.Komen , udruga ''Novi Pogled'' Mostar u suradnji sa OO Zajednicom žena HDZ BIH "Kraljica Katarina Kosača" Neum.

Pregledi su rezultat Race for the Cure-Šetnje/trke za ozdravljenje koja se svake godine održava početkom desetog mjeseca u Sarajevu. Cilj projekta ''Osnaživanje zdravlja žena u B iH'' je između ostalog i podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda i preventivnih mjera, kako bi se što ranije dijagnosticirao i tretirao karcinom dojke.

''Karcinom dojke je i dalje tabu tema u našem društvu, i naše iskustvo govori da žene i dalje treba osvještavati i educirati. Zanimljivo je da je većini žena koje su se danas naručile u Neumu - ovo prvi mamografski pregled. No, i današnji odaziv i velika zainteresiranost žena u Neumu, tako i u drugim mjestima, pokazuje da bi žene radile češće pregled da im je dostupan'', rekla je Nela Hasić, regionalna direktorica WHEP-a (program osnaživanja zdravlja žena).

Maja Memić, predsjednica udruge ''Novi pogled'' preporučila je svim oboljelim ženama da se jave u udrugu.

''Osim stručne pomoći i podrške koja se dobije u udruzi, u grupama je također i lakše komunicirati i iskazati emocije. Rak treba liječiti i psihički i fizički'', poručila je Maja Memić.

Kopirati
Drag cursor here to close