Otkrivamo mitove

Najveće zablude o seksu u koje mnogi vjeruju

Je li seks riskantan za srce i utječu li zaista kamenice na libido?
Lifestyle / Seksualnost | 25. 08. 2018. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomisle li muškarci zaista na seks svakih 7 sekundi i ima li smisla to što ga sportaši izbjegavaju prije natjecanja? Je li seks riskantan za srce i utječu li zaista kamenice na libido?

Ovo su najveće zablude o seksu u koje mnogi vjeruju:

Stopala otkrivaju veličinu penisa
Uvriježeno mišljenje kako su velika stopala znak da muškarac ima i velik "alat" nisu znanstveno dokazana. Iako gen Hox, odgovoran za razvoj stopala i prstiju, utječe i na razvoj penisa i klitorisa, nema dokaza da su muškarci s većim stopalima obdareniji.

No postoje slabe naznake da je veličina njegovog "alata" povezana s visinom. Studija na 63 ispitanika pokazala je poveznicu, ali je to ipak premalen uzorak za znanstveni zaključak.

Mlađi su bolji u seksu
Razina testosterona kod muškaraca najviše je u 18. godini, a razina estrogena kod žena sredinom 20-ih. Tada je libido najjači, ali to ne znači da su im to i najbolje seksualne godine. Učestalost seksa odgovorna je za vrhunac, a muškarci bez stalne partnerice najviše se seksaju u 30-ima.

Muškarci sa stalnom partnericom vrhunac dosežu u 40-ima. Žene se najčešće seksaju u kasnim 20-ima, što znači da muškarci kasnije od njih dožive svoje najbolje seks-godine, pišu 24sata.hr.

Seks pomaže u mršavljenju
Seks je umjerena tjelovježba, ali ne dovoljna za značajniji gubitak kilograma. Užitak u krevetu u prosjeku traje oko pet minuta, što znači da se tijekom te aktivnosti potroši oko 25 kalorija.

Momci pomisle na seks svakih 7 sekundi
Da muškarci razmišljaju o seksu svakih sedam sekundi, praktično je nemoguće. To bi značilo da svaki put kad udahnu pomisle na valjanje među plahtama. Prema tom vjerovanju, jači spol bi na seks pomislio gotovo 6000 puta u danu. Istraživanja su to opovrgnula.

I ne samo to - polovica njih seksa se ni ne sjeti svaki dan. Ipak, o tome češće razmišljaju nego žene. Polovica ih barem jednom na dan pomisli na vruće igrice u usporedbi s 19 posto žena.

Kamenice su odlične za libido
Iako popularne kao afrodizijak, kamenice ne utječu na libido. One obiluju cinkom koji poboljšava kvalitetu sperme, ali ne utječu na seksualnu želju. Slično vrijedi i za čokoladu koja poboljšava funkciju krvnih žila neophodnih za erekciju, ali ne diže značajno libido.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje procijenili su da bi čovjek od 59 kilograma trebao odjednom pojesti 11,3 kilograma čokolade da bi ona djelovala kao afrodizijak.

Seks je riskantan za srce
Rizik od srčanog udara tijekom seksa, čak i kod onih koji imaju problema sa srcem, je nizak. Američka studija Framingham Heart potvrdila je da su šanse da će umrijeti od infarkta tijekom seksa kod čovjeka koji ne puši i nema dijabetes jedan na milijun.

Oni koji imaju problema sa srcem trebaju se više paziti, ali ne i bojati seksa. Seks je zapravo umjerena vježba jednaka penjanju stubama na drugi kat ili hodanju na pokretnoj traci tijekom pregleda srca.

Kontracepcijske pilule debljaju
Moderne kontracepcijske pilule sadrže nižu razinu hormona nego što su to imale one nekadašnje. U samim začecima pilula je imala visoke razine estrogena i progestona, sintetičku verziju progesterona koja može uzrokovati debljanje. Kako današnje pilule imaju malu količinu hormona, rizik od debljanja nije velik.

S godinama se muški spolni organ mijenja, a testisi se objese
To nije sasvim točno. Oni postaju manji i prazniji jer proizvode manje sperme, a slabi i njihovo okolno mišićno tkivo. Zbog toga može djelovati kao da su spušteniji nego inače. Mišići koji kontroliraju kretanje testisa funkcioniraju normalno što znači da je uvriježeno mišljenje da se testisi spuštaju samo mit.

Sportašima se bolje ne seksati pred natjecanje
Iako se sportašima prije velikih utakmica ne preporučuje seks, to baš i nije najbolji izbor, slažu se znanstvenici. Istraživanja su potvrdila da su muškarci koji su se seksali dan prije velikog natjecanja sljedeći dan imali višu razinu testosterona nego oni koji se nisu upustili u vruće igre u postelji.

Viša razina testosterona povećava i fizičku spremu. Također, seks ne utječe na jačinu mišića nogu, reakciju i fleksibilnost.

Kopirati
Drag cursor here to close