Postkoitalna disforija

Muškarci se baš ne vole previše maziti nakon seksa, a sada je to potvrdila i znanost!

Maziti se nakon seksa? Uvriježeno je mišljenje da to želi gotovo svaka žena.Međutim, kakva je situacija s muškarcima?
Lifestyle / Seksualnost | 06. 03. 2021. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Australski znanstvenici otkrili su u istraživanju da ne samo žene, nego i muškarci često padaju u neku vrstu depresije nakon seksa. Taj se fenomen naziva postkoitalna disforija, a u međuvremenu je dokazan i kod muškaraca.

Osjećamo se tužno, bezosjećajno i prazno nakon seksa

Do sada su muškarci bili isključeni iz istraživanja postkoitalne disforije, jer se pretpostavljalo da se kod žena tijekom seksa pojavljuju drugačiji osjećaji nego kod muškaraca. Međutim, australsko istraživanje pokazalo je suprotno: i muškarci se ponekad osjećaju prazno i bezosjećajno nakon seksa i radije bi bili sami nego da se maze sa svojom partnericom.

Naizmjenična igra hormona

Točan razlog ovog poremećaja raspoloženja nije jasan. S jedne strane, hormoni koji se oslobađaju tijekom seksa odgovorni su za promjene raspoloženja nakon vođenja ljubavi. Za vrijeme seksa doživljavamo visoku razinu sreće. Čim zabava završi, razina hormona ponovno pada, što može dovesti do osjećaja tuge.

S druge strane, prethodna trauma ili loše iskustvo u prošlosti također mogu biti okidač za postkoitalnu disforiju.

Maženje povećava osjećaj povezanosti

Ako se nakon seksa osjećate tužno ili usamljeno, trebali biste razmijeniti nježnosti i maziti nakon toga. Naime, to vas povezuje. Ako se mazite, osjećate povezanost s partnerom i to omogućuje da se hormoni sreće opet vrlo brzo aktiviraju, piše miss7.

Kopirati
Drag cursor here to close