Biologija stresa

Mrtva spavaća soba

Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni 'krivci' su hormoni kortizol i noradrenalin. Originalno su nastali kako bi nam pomogli da izdržimo stresne situacije.
Lifestyle / Seksualnost | 31. 08. 2019. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mrtva spavaća soba novoskovani je izraz koji opisuje vezu u kojoj par nema seksualne odnose na duži vremenski period - u pitanju mogu biti i mjeseci ili godine. I, vjerovali ili ne, to je nevjerojatno uobičajeno, piše Metro Portal.

Nedavna anketa koju je provela tvrtka BodyLogicMD pokazala je da je čak 51 posto ispitanika, u dobi između 18 i 65 godina, prošlo duži period bez seksa. Njih 39 posto otkrilo je da je faza trajala između jedne i pet godina.

Ono što je posebno intrigantno je da problem nije ležao u lošoj vezi. Štoviše, na vrhu najčešćih objašnjenja upravo je stres na poslu.

Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni 'krivci' su hormoni kortizol i noradrenalin. Originalno su nastali kako bi nam pomogli da izdržimo stresne situacije.

Međutim, pod stalnim stresom isti hormoni mogu uzrokovati drugačije fizičke i psihičke nuspojave poput glavobolja, tjeskobe, lošeg sna, gubitka libida i erektilne disfunkcije. U takvom stanju nestaje želja za seksom, a nedostatak istog nam stvara dodatnu brigu i stres.

Iako je stres zbog posla, ali i obiteljskog života i užurbanosti postao gotovo nezaobilazan problem svakodnevice, moguće je olakšati situaciju.

Prva stvar koju bismo trebali učiniti je razgovarati s partnerom i otkriti mu što vas muči ili ga pitati leži li u tome problem. Ako se radi o vama, pokušajte svaki dan raditi nešto u čemu uživate barem 15 minuta.

To može biti čitanje, kupka ili vježbanje - potpuno je svejedno, ali ključno je da vas mentalno odmara.

Kopirati
Drag cursor here to close