Populacijski fond Ujedinjenih naroda u BiH

Mladima promoviran Vodič za izvanškolsko sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti

U okviru promocije Vodiča, u Sarajevu i Banjoj Luci su organizirane interaktivne radionice za mlade
Lifestyle / Seksualnost | 01. 12. 2021. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Populacijski fond Ujedinjenih naroda u BiH (UNFPA) u suradnji sa Sarajevskim Otvorenim Centrom, Partnerstvom za javno zdravlje i Perpetuum mobile - Institutom za razvoj mladih i zajednice, je danas u Sarajevu i Banjoj Luci organizirao održavanje promocije međunarodnog stručnog i programskog Vodiča za izvanškolsko sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti.

U okviru promocije Vodiča, u Sarajevu i Banjoj Luci su organizirane interaktivne radionice za mlade na temu: prevencija HIV/AIDS i stigma prema osobama koje žive sa HIV-om u okviru kojih je organiziran kviz za sudionike, te su podijeljene simbolične nagrade.

Foto: PR / Održana promocija Vodiča za vanškolsko sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti

Vodič je objavljen u uvjetima sve veće podrške sveobuhvatnom obrazovanju o seksualnosti na globalnom nivou i podržava provođenje Agende za održivi razvoj do 2030, koja kao temeljni princip ističe cilj da nitko ne smije biti izostavljen, kao što su marginalizirane skupine, osobe s invaliditetom, osobe koji žive sa HIV-ovom, izbjeglice, migrante itd.

''Populacijski fond Ujedinjenih naroda ostaje posvećen jačanju i promoviranju univerzalnih vrijednosti koje se zastupaju u ovom Vodiču, uključujući rodnu ravnopravnost, dostojanstvo, socijalnu inkluziju i ljudska prava za sve. Također, potiče kreatore programa za izvanškolsko obrazovanje da koriste međunarodnog Vodiča za izvanškolsko sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti u cilju promoviranja osnaživanja, samoopredjeljenja i zdravlja mladih ljudi, koji su pod najvećim rizikom od negativnih ishoda. To uključuje i one koji se pored ostalog, suočavaju s nasiljem i diskriminacijom, marginalizacijom, siromaštvom, HIV-om i drugim spolno prenosivim infekcijama'', izjavio je John Kennedy Mositi, predstavnik UNFPA za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close