Rozi izvještaj

LGBTI osobe u BiH najviše trpe nasilje u obitelji i školama

Svaka četvrta LGBTI osoba trpi nasilje u nekom trenutku svog života. Najviše se to gogađa transrodnim osobama jer ih dvije trećine dožive nasilje.
Lifestyle / Seksualnost | 17. 05. 2018. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije aktivisti Sarajevskog otvorenog centra okupili su se ispred Federalnog parlamenta gdje su istaknuli da su LGBT osobe BiH najviše izložene nasilju u obitelji i školama.

Svaka četvrta LGBTI osoba trpi nasilje u nekom trenutku svog života. Najviše se to gogađa transrodnim osobama jer ih dvije trećine dožive nasilje. To je pokazao ovogodišnji Rozi izvještaj koji je ovom prilikom predstavljen.

''Negativan trend rasta broja slučajeva nasilja u obitelji i međuvršnjačkog nasilja nastavio se u protekloj godini. Od 31 dokumentiranog slučaja radilo se o verbalnom nasilju pa čak i o progonu osoba'', izjavila je rukovoditeljica zagovaranja u Sarajevskom otvorenom centru Vladana Vasić.

Također, utvrđeno je da izostaju konkretan institucionalni plan za suzbijanje međuvršnjačkog nasilja i razvijanje inkluzivne i tolerantne obrazovne sredine, koja bi uključivala i LGBTI perspektivu.

I dalje LGBTI osobe malo vjeruju u institucije, posebno policiju i tužiteljstvo, dok najviše zabrinjava trend ograničavanja slobode okupljanja LGBTI osoba raznim administrativnim preprekama na lokalnoj i županijskoj razini.

''To bi moglo  ozbiljno narušiti i smanjiti prostor za rad organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba, te LGBTI aktivista. Zato predlažemo edukaciju u osnovnim i srednjim školama kako bi se znali nositi sa problemima vršnjačkog nasilja, a pogotovo ono koje se događa na osnovu seksualne orijentacije'',  kazala je  izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak.

Pored problema ukazala je da je u protekle tri godine došlo do unapređenja pravnog okvira u cilju osiguranja ravnopravnosti LGBT osoba, te je imenovana kontakt-osoba za kaznena djela počinjena nad LGBT osobama.

''Imenovanje kontakt-osobe u Županijskom tužiteljstvu KS- a, a u vezi s izvršenjem kaznenih djela počinjenih iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta (SORI), znači da LGBTI osobe koje su bile izložene nasilju mogu otići direktno u Tužiteljstvo i prijaviti slučajeve nasilja imenovanoj tužiteljici'', rekla je Bošnjak.

Osim toga, na okupljanju danas je poručeno da bh. institucije, kao i entiteti, imaju obavezu reguliranja života istospolnih zajednica. To je određeno u Ustavu, gdje stoji da se mora primjenjivati Europska konvencija o ljudskim pravima.

Za sada transrodne osobe u BiH diskriminirane su u mnogim oblastima života zbog svog rodnog identiteta i rodnog izražavanja, te ostavljene da se konstantno suočavaju s pravnim vakuumom koji postoji u oblasti regulacije pravne promjene spola.

Kopirati
Drag cursor here to close