Udvostručen broj

Brzo kajanje: U BiH 100% veća prodaja tableta protiv trudnoće

Pretprošle godine od 131.617 pakovanja pilula za kontracepciju njih 12.020 bilo "za dan poslije".
Lifestyle / Zdravlje i sex | 25. 03. 2019. u 20:15 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH posljednje podatke o prometovanju ovih proizvoda ima za 2017. godinu, oni pokazuju da je za četiri godine udvostručen broj kupljenih pilula "za dan poslije", koje se uzimaju 72 sata nakon odnosa, piše Dnevni avaz.

Pretprošle godine od 131.617 pakovanja pilula za kontracepciju njih 12.020 bilo "za dan poslije". Četiri godine ranije, 2013. prometovano je 139.668 kontraceptiva za sistemsku primjenu, ali je od toga bilo 6.677 urgentnih. Inače, najčešće tražene kontraceptivne pilule su "yasmin", "yaz", "logest", "microgynon", "triquilar" i "qulaira", a kadaje riječ o pilulama "za dan poslije" to su "vikela" i "ellaone".

Viši stručni suradnik JU "Apoteke Sarajevo" magistar farmacije Alma Melić navodi za Dnevni avaz da su kontraceptivne pilule jedna od najefikasnijih metoda koje se koriste protiv začeća.

"Ove tablete upotrebljavaju se točno onako kako ih je ginekolog prepisao, redovno, bez propuštanja. Djelotvornost u zaštiti od trudnoće veća je od 99 posto samo ako se uzimaju ispravno. Smanjena djelotvornost može biti povezana s pogrešnom primjenom ili neredovnim uzimanjem tableta, povraćanjem, nedovoljnom apsorpcijom te uzimanjem nekih drugih lijekova koji smanjuju učinak", objasnila je Melić.

No, kod uzimanja hormonske kontracepcije treba voditi računa o neželjenim efektima, a dugotrajna primjena može povećati rizik za nastanak karcinoma grlića materice i karcinoma dojke.

Zato se upozorava da se po potrebi urade i određene laboratorijske pretrage, poput određivanja faktora koagulacije, jetrenih enzima i masnoća u krvi, kako bi se spriječile eventualne komplikacije.

Pilulu "za dan poslije" ne treba koristiti više od jednom u tijeku jednog ciklusa. Ako netko učestalo pije pilulu za hitnu kontracepciju, treba da se javi ginekologu radi savjeta o efikasnoj standardnoj kontracepciji čija je primjena sigurnija i efikasnija. Nekontrolirana i nekritična upotreba pilule za dan poslije može poremetiti ciklus i prouzrokovati obimna, produžena, ali i nepravilna materična krvarenja.

Kopirati
Drag cursor here to close