Novi dokazi

Alkohol krivac za rak

Oštećenje DNK može da vodi umiranju stanica, ali i da izazove prirodnu reakciju organizma za obnovu.
Lifestyle / Seksualnost | 04. 01. 2018. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alkohol oštećuje stanice zadužene za proizvodnju nove krvi, rezultati su najnovije studije koja može objasniti vezu između konzumiranja alkohola i bolesti raka.

Kako je prenijela Srna, stručnjaci već dugo upozoravaju da konzumiranje alkohola doprinosi pojavi sedam vrsta raka – usta, grla, grkljana, jednjaka, grudi, jetre i debelog crijeva.

U novom istraživanju, znanstvenici su davali miševima razblaženi alkohol poznat kao etanol.

Zatim su analizom kromosoma i DNK utvrdili genetska oštećenja uzrokovana acetaldehidom, kemijskom tvari koja se proizvodi kada tijelo obrađuje alkohol, navodi AFP.

"Utvrdili su da acetaldehid može razbiti i oštetiti DNK unutar matičnih stanica krvi što dovodi do poremećaja kromosoma i trajne izmjene strukture DNK unutar tih stanica", objavio je britanski Centar za istraživanje bolesti raka, koji je pomogao u financiranju istraživanja.

Oštećenje DNK može da vodi umiranju stanica, ali i da izazove prirodnu reakciju organizma za obnovu. Međutim, ako DNK nije "popravljen" kako treba, onda nastaje rak. Kada dođe do oštećenja matičnih stanica, to vodi pojavi raka, kažu istraživači.

"Dok se neka oštećenja stanica događaju slučajno, naše istraživanje ukazuje da konzumiranje alkohola može povećati rizik od tog oštećenja", naveli su znanstvenici.

Kopirati
Drag cursor here to close