Liječnica za Bljesak:

Na prvi pregled oka potrebno je ići već u predškolskoj dobi

Odrasle osobe iznad 40 godina bi redovite preglede očnog vida trebale obavljati barem jednom u dvije godine, s naglaskom na 'screening' vida, glaukoma te makularne degeneracije.
Lifestyle / Seksualnost | 12. 10. 2017. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvi očni pregled zdrave osobe najbolje je učiniti već u predškolskoj dobi. U toj dobi se eventualna slučajno otkrivena refrakcijski greška, pa čak i slabovidnost mogu korigirati i tretirati s najboljim ishodom'', navode iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Odrasle osobe iznad 40 godina bi redovite preglede očnog vida trebale obavljati barem jednom u dvije godine, s naglaskom na 'screening' vida, glaukoma te makularne degeneracije.

Naočale nije potrebno mijenjati sve dok su 'čitave'

Dioptrijske naočale se ne bi trebali mijenjati sve dok je refrakcija, odnosno lom svjetlosti stabilan te dok fizikalno odgovaraju pacijentu.

''Ako je refrakcija stabilna, naočale nije potrebno mijenjati dok god one svojim fizikalnim svojstvima odgovaraju potrebama pacijenta, odnosno dok god nisu oštećene i dok god dioptrijska jakost naočalnih leća odgovara objektivnoj refrakciji pacijenta'', rekla je za Bljesak.info liječnica Irena Sesar, predstojnica Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.

Još nije poznato uništava li tehnologija vid

Liječnica tvrdi kako još nije utvrđeno da razvoj tehnologije i elektroničkih uređaja povećavaju mogućnost oštećenja vida te da se ispitivanja još provode, gdje bi takva istraživanja pokazala povezanost uvećane dinamike kratkovidnosti s učestalim radom na blizinu.

''Što se tiče pak uporabe smartphonea, koja zadnjih nekoliko godina doživljava ogromnu ekspanziju, za prave metaanalize morat ćemo pričekati još nekoliko godina, i ako su do sada provedena istraživanja pokazala nedvojbenu povezanost s promjenama okularne površine i pojavom tzv. kompjuterskog suhog oka, gdje dolazi do poremećaja stabilnosti suznog filma u osoba izloženih dugotrajnom radu s elektroničkim uređajima s pozadinskim osvjetljenjem'', rekla je liječnica Sesar.

Ministarstva rade svoj posao

Iz SKB Mostar tvrde kako su uvjereni da nadležna ministarstva obavljanju aktivnosti po pitanju podizanja svijesti o važnosti očuvanja vida, dodajući da se ''obavljaju zakonom predviđene procedure po tom pitanju u skladu sa svojim ovlastima u mogućnostima''.

''Mi u SKB Mostar, svake godine organiziramo dane otvorenih vrata u sklopu Svjetskog dana glaukoma, kada radimo besplatne screening preglede te educiramo pacijente o bolesti. Također smo pokrenuli projekt  screening pregleda vida kod djece predškolske dobi u suradnji s predškolskim ustanovama na području grada Mostara, s nadom da ćemo aktivnosti po tom pitanju proširiti uskoro na cijelu Hercegovinu'', rečeno je za Bljesak.info.

U Mostaru 1.149 osoba imaju poteškoća s vidom

Svake godine drugi četvrtak u listopadu obilježava se Svjetski dan vida, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se usmjerila pozornost na sljepoću, oštećenja vida i rehabilitaciju slabovidnih osoba.

Inače, u Hercegovačko neretvanskoj županiji, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2013. godine osobe s invaliditetom koje imaju poteškoće s vidom ima 2.431 osoba, gdje skoro polovica od toga, odnosno 1.149 živi u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close