Ah ta ljubav

20 znakova da je vaš partner nesretan u vezi

Ako osjećate da vam partner nikada ne govori ništa pozitivno, 'kopajte malo dublje'.
Lifestyle / Seksualnost | 12. 04. 2020. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci za odnose i bračni savjetnici dali su uvid u to kako prepoznati je li vaša voljena osoba zapravo potajno nesretna i nezadovoljna u vezi ili braku.

1. Uvijek su negativni

Kada razgovarate sa svojim partnerom, reagira li on većinu vremena negativno? Bračna savjetnica Donna M. White kaže da negativna komunikacija može uključivati osjećaj depresije, nesigurnosti, nepoštovanja ili želju da se povuče iz razgovora. Ako osjećate da vam partner nikada ne govori ništa pozitivno, 'kopajte malo dublje'.

2. Ponaša se kao vaš cimer/ica

Vi i vaš partner se nikada ne svađate, ali ustvari ni ne komunicirate puno? Ako vam se vaš partner čini više kao cimer nego kao netko s kim ste u vezi ili braku, ako nedostaje komunikacije, razgovora, intimnosti ili bilo kojeg drugog elementa koji se za jedan par smatra važnim, možda je vrijeme za razgovor.

3. Koketiraju s drugima

Je li vaš partner od nedavno postao ogroman zavodnik? Primijetite li porast 'koketirajućeg' ponašanja kad je u društvu s drugim ljudima, počnite se brinuti, tvrdi obiteljski terapeut Cloe Madanes. To znači da traži bliskost negdje drugdje, umjesto da je traži kod vas.

4. Sarkastični su

Sarkazam može biti oblik neizravne kritike. Ako vaš partner na vas često sarkastično reagira, zapitajte se je li to samo dio njihove osobnosti ili je nešto drugo u pitanju. Sarkazam može značiti da se osjećaju nervozno ili ljuto, ali ne žele to reći.

5. Nikada ne razgovarate o osobnim stvarima

Kad razgovarate s vašim partnerom, radi li se tu uglavnom o osobnim stvarima (vašim snovima, osjećajima, nadama i strahovima) ili o tome čiji je red da opere suđe ili izbaci smeće? Ako ne pričate o osobnim stvarima, to može biti znak skorog raskida, tvrdi terapeutkinja Elly Prior.

6. Ne djeluju baš kao da je sve uredu

Možda se čini kao da je sve u redu između vas, ali vaš partner u posljednje vrijeme nije baš sav svoj. Ne reagira na viceve i ne želi raditi stvari koje uglavnom radite zajedno? To bi mogli biti značiti da je nesretan.

7. Izbjegavaju razgovor o vašem odnosu

Ako pokušate razgovarati s partnerom o vašoj vezi, izbjegava to i uvijek pokušava izbjeći raspravu? Iskrena i otvorena komunikacija ključna je za zdrav odnos, ali ako partner nije sretan, onda vjerojatno neće htjeti razgovarati o tome.

8. Izgledaju sretnije kada su daleko od vas

Čini li vam se da vaš partner više ne uživa u zabavnim aktivnostima koje radite zajedno, ali uvijek se vrati kući sretan kada dođe iz noćnog izlaska ili druženja s prijateljima? Ako su sretniji bez vas nego s vama, onda bi vaš odnos mogao biti izvor njihove 'nesreće'.

9. Prestaju vas cijeniti

Dr. Michael McNulty, kaže da uspješni parovi 'redovito dijele ljubav i divljenje koje osjećaju jedno prema drugome'. Ako vam je partner prije govorio o stvarima koje su mu se svidjele na vama i kojima se divio, a sada je to prestao raditi, možda više ne obraća pažnju na pozitivne stavke u vašoj vezi.

10. Njihove želje su se promijenile

Iako manjak seksa može biti znak da je vaš partner nesretan, velika promjena u onome što želi može također značiti nezadovoljstvo ili čak problem s porno sadržajem. Ako iznenada želi seks svake večeri kada je uobičajeno jednom tjedno ili odjednom želi potpuno drugačije stvari, vrijeme je za razgovor.

11. Ne žele izlaziti s vama

Kad ste zadnji put s partnerom otišli na zabavan, ugodan sastanak? Ako je od toga prošlo dugo vremena i on ne izgleda zainteresirano za oživljavanje vaših rituala, saznajte zašto je to tako.

12. Često nisu prisutni

Je li vaš partner iznenada počeo izlaziti puno više nego nekad? Je li njihova odsutnost objašnjiva (novi posao, novi hobi) ili pomalo neobična? Izgleda li kao da oklijeva provesti vrijeme s vama jedan na jedan? Sve su to razlozi za zabrinutost.

13. Ne žele razgovarati s vama

Ako smatrate da nešto nije u redu i pitate svog partnera što se događa, a on jednostavno kaže 'dobro sam' ili 'sve je u najboljem redu', vjerojatno nije. Zapravo, nedavno istraživanje tvrdi da je ovakvo ponašanje nevjerojatno štetno za odnose.

14. Ne žele biti intimni s vama

Seks je ogromna sastavnica većine zdravih brakova, a parovi imaju sklonost 'ući' u rutinu koja im odgovara. Ako primijetite da je partner manje zainteresiran za seks, to bi mogao biti znak da nisu zadovoljni vezom, objašnjava Megan Fleming, terapeutkinja za odnose.

15. Nastavljaju istu svađu

Ako se stalno svađate, bilo da se radi o novcu ili vašem seksualnom životu, moguće je da će oni na taj način ispoljavati svoju frustraciju, a bez da kažu o čemu se tu zapravo radi i koji je ustvari problem. Prema Američkom psihološkom udruženju, ako se vaše svađe stalno ponavljanju i čine kao 'Sizifov posao', vrijeme je za savjetovanje.

16. Imaju obrambeni stav

Brani li partner svoje ponašanje ili burnu reakciju u manjim sukobima ili raspravama? Na primjer, ako ga pitate zašto nije nešto učinio, opravdava li se ili se naljuti zato što ste ga 'napali'.

17. Ne dodiruje vas

Držanje ruke, milovanje i grljenje su dio zdravog fizičkog odnosa. Ako vas partner prestane dodirivati ili vam se čini kao da to radi nevoljko, možda se želi i emocionalno odmaknuti od vas.

18. Dugo se ljute na vas

Normalno je, čak i zdravo svađati se s partnerom, ali je loš znak ako se partner odluči stalno ljutiti na vas. Prakticiranje opraštanja omogućava parovima da krenu naprijed, naglašava stručnjak za odnose dr. John Gottman.

19. Ne žele napraviti kompromis

U vezi će partner često tražiti od drugog da prihvati njihov utjecaj i prilagodi se situaciji u kojoj se nalaze. No, ako vaš partner odbije promijeniti nešto u svom životu kako bi nastavili normalno funkcionirati, vjerojatno nisu spremni ili ne žele uložiti trud u vaš odnos.

20. Drugima se obraćaju za podršku

Par bi se trebao moći obratiti jedno drugome kada im je potrebna emocionalna podrška. No, ako se vaš partner umjesto vama okrene nekom prijatelju ili članu obitelji, možda ima nedostatak povjerenja u vas ili manjak emocionalne povezanosti, piše MSN.

Kopirati
Drag cursor here to close