zabavite se

Riješite test i otkrijte koliko dobro uočavate boje

Lifestyle / Putujte s nama | 07. 01. 2016. u 17:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Test bojama traži od vas da odaberete nijansu iz skupine od osam ponuđenih koje su samo malo drugačijeg tonaliteta. Test počinje vrlo jednostavno, a rješavajući ga postaje sve teže primijetiti razliku. Ukoliko napravite dvije do tri greške vid nam je istančan za boje.

Zabavite se i riješite test ovdje.

Inače, muškarci teže razlikuju nijanse boja od žena zato što njihov mozak drugačije percipira i obrađuje boje, a na to najviše utječe muški spolni hormon testosteron.

Ako zajedno gledaju u narančastu boju, muškarac će je više vidjeti kao crvenu, a žena kao narančastu. Isti je slučaj i s travom. Ženama ona izgleda zelenkasto, a muškarcima žućkasto, ustanovilo je istraživanje Sveučilišta New York. Također, muškarci ne vide razliku u nijansama, a najteže je primjećuju kod žute, zelene i plave.

''Razlike u strukturi oka ne mogu objasniti zašto žene i muškarci različito vide boje, što znači da se odgovor krije u mozgu. Muški spolni hormon testosteron utječe na to kako mozak obrađuje boje koje vidi, pa nije ni čudo da je daltonizam odnosno poremećaj prepoznavanja boja češći kod jačeg spola nego kod žena'', objasnio je voditelj istraživanja profesor Israel Abramov.

Jači spol je pak odličan u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim precima pomoglo u lovu i preživljavanju, potvrdilo je istraživanje. 

Kopirati
Drag cursor here to close