Korisni savjeti

Ovo ni slučajno ne smijete oprati u perilici rublja bez zaštite

Lifestyle / Putujte s nama | 02. 04. 2016. u 15:16 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pranje predmeta u zaštitnim vrećicama omogućava što manje oštećivanja tih predmeta te im tako produljujete vijek trajanja.

Doznajte kojih biste to sedam predmeta, kada ih perete u perilici rublja, uvijek trebali prati u zaštitnim vrećicama

1. Grudnjaci i fino donje rublje
Stavljanjem grudnjaka u vrećicu spriječit ćete višestruku nevolju: mogućnost da vam žica iz grudnjaka zapne u bunju perilice rublja, da vam kukica od grudnjaka tijekom pranja zapne za neki odjevni predmet te da se grudnjak ne istroši prerano. Prije nego ga stavite u zaštitnu vrećicu svakako pričvrstite kukice grudnjaka.

U zaštitnim vrećicama perite i drugo donje rublje od osjetljivijih materijala, perite ga na manjim temperaturama i s deterdžentom za osjetljivo rublje. Imate li sušilicu rublja, izostavite iz nje grudnjake i fino donje rublje jer je te predmete najbolje sušiti na zraku.

2. Odjeća za vježbanje
Odjeću za vježbanje, kao i ostalu opremu koju koristite pri vježbanju (zaštitne rukavice, znojnike i slično) potrebno je prati u zaštitnim vrećicama kako bi se ti zaprljani predmeti koji su upili znoj, a nerijetko i neugodnog mirisa, odvojili od ostalog rublja. Odjeću za vježbanje također je najbolje sušiti na zraku.

3. Tenisice
Ne smiju se sve tenisice prati u perilici rublja, ali one koje su perive perite na temperaturi ne višoj od 40 stupnjeva i, naravno, u zaštitnoj vrećici. Prije nego ih stavite u zaštitnu vrećicu tenisice isperite pod pipom sa sapunom i vodom kako biste uklonili ostatke zemlje, blata i slično. Ako vaša perilica rublja ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete tenisice. I pazite da perilicu što bolje ispunite kako tenisice ne bi lupale po njoj dok se peru.

4. Papuče
Papuče, naročito ako su izrađene tako da imaju mekano punjenje, mogu se raspasti i napraviti nered u perilici rublja. Zato je dobro zaštiti ih u zaštitnoj vrećici te kao i kod tenisica ne centrifugirati ih ili staviti centrifugu na najslabije. Papuče sušite u sušilici rublja samo ako proizvođač to dozvoljava, u suprotnom sušite ih na zraku.

5. Majice s aplikacijama
Kada perete majice s aplikacijama, poput kamenčića, postoji opasnost da će koji kamenčić otpasti i zapeti u bubnju perilice ili oštetiti neki drugi predmet. Zato majice s aplikacijama uvijek perite s unutarnje strane i u zaštitnim vrećicama. Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostat će u vrećici, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno aplicirati na majicu. Ovakve odjevne komade također perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stupnjeva.

6. Plišane igračke
Prije nego plišanu igračku stavite prati provjerite smije li se ona prati u perilici rublja. Ako se smije prati uvijek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Preporuča se da u jedno vrećicu stavite jednu igračku, ne više, prvenstveno zbog toga da boja s jedne igračke ne pređe na drugu. Plišane igračke koje na sebi imaju dijelove od kože ne preporuča se prati u perilici rublja. Samo ih prebrišite mokrom krpom.

7. Tabletići
Kako bi što duže ostali očuvani, heklane tabletiće perite u zaštitnim vrećicama. Na taj način očuvat ćete i tkanje i oblik tabletića. Najbolje ih je sušiti položene na ručniku. Tabletiće nemojte sušiti U sušilici rublja jer se mogu stisnuti i izgubiti oblik.

Kopirati
Drag cursor here to close