'Vražje brdo'

Nekadašnji dom za 1500 špijuna danas je turistički centar

Usprkos tome što su američki i britanski špijuni bili angažirani na strogo tajnim poslovima, padine brda bile su rekreacijsko skijalište za zapadne Berlinčane.
Gospodarstvo / Turizam | 12. 05. 2021. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Teufelsbergu (Vražje brdo) u Berlinu nalazi se jedinstvena relikvija iz razdoblja hladnog rata: američka stanica za prisluškivanje s pet radarskih kupola. To umjetno brdo nastalo je na 12 milijuna kubnih metara berlinskih ruševina iz Drugog svjetskog rata. 22 godine nakon završetka rata oko 800 kamiona dnevno odvozilo je ruševine iz grada i gomilalo ih na područje Vražjeg brda dok se nisu popele na visinu od 120,1 metar, tvoreći tako najveću uzvisinu na zapadu Berlina.

Mjesto s kojeg su Amerikanci i Britanci mogli špijunirati istočni blok napušteno je početkom 1990-ih, a ubrzo nakon toga postalo je omiljeno okupljalište uličnih umjetnika. Odnedavno je izgubljeni svijet otvoren za posjetitelje koji mogu baciti pogled s visine od 140 metara s terase poznate po predivnim zalascima sunca, kao i prošetati se jednom od najvećih uličnih galerija na svijetu, veličine 270 četvornih metara, te zakoračiti u prošlost jednom od turističkih tura, piše Punkufer.

Ime Teufelsberg, koje doslovno znači 'vražje brdo', nema nikakve veze s jezivom ratnom prošlošću. Brdo je zapravo dobilo ime po obližnjem Teufelsseeu, omiljenom jezeru nudista.

Christopher McLarren, veteran američke vojske koji je obavljao svoju funkciju na Teufelsbergu, objasnio je kako je tadašnja uloga bila prikupljanje informacija o sovjetskim akcijama. Danas Christopher McLarren vodi turističke obilaske Teufelsberga i može ispričati brojna iskustva iz prve ruke.

U jeku hladnog rata ondje je radilo 1500 špijuna u tri smjene. Usprkos tome što su američki i britanski špijuni bili angažirani na strogo tajnim poslovima, padine brda bile su rekreacijsko skijalište za zapadne Berlinčane. 1955. godine na Teufelsbergu je otvorena skakaonica, a 1962. izgrađena je još jedna, veća. Za 750. obljetnicu Berlina, grad je ondje održao i skijašku utrku. I danas na brdu još uvijek postoji zid za penjanje i sanjkalište.

Biciklist Jens Voigt iskoristio je Teufelsberg za dobrotvornu akciju. Vozio je 27 sati bez zaustavljanja kako bi pod kotačima sakupio 9000 metara visine. Uložio je epski napor kako bi prikupio novac za liječenje karcinoma.

Brdo je inspiriralo i kultnog redatelja Davida Lyncha, koji ga je pokušao pretvoriti u centar za transcendentalnu meditaciju i poticanje svjetskog mira, zajedno s njemačkim guruom Emanuelom Schiffgensom. Lynch je čak postavio kamen temeljac za zgradu na brdu, ali projekt je propao nakon što je Schiffgens na konferenciji za tisak 2007. predstavio projekt "Nepobjediva Njemačka", na što mu je netko iz gomile odgovorio "to je i Hitler želio". Guru je odgovorio: "Da, ali nažalost nije uspio", na što je mnoštvo počelo vikati i negodovati. Lynch, koji ne govori njemački, nije razumio što se događa, ali projekt je izgubio svaku šansu.

Kopirati
Drag cursor here to close