V. osnovna

Nakon godinu dana radova: Dvorište mostarske škole zasjat će u punom sjaju

Lifestyle / Putujte s nama | 10. 12. 2015. u 15:55 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola Ivana Gundulića u Mostaru, poznatija kao V. osnovna škola, završava prvo preuređenje dvorišta od kada je škola u ovim prostorijama u naselju Rudnik.

''Na zadovoljstvo svih učenika i djelatnika OŠ Ivana Gundulića, svakako i roditelja, višemjesečni radovi na našem školskom dvorištu privode se kraju, te će školsko dvorište uskoro zasjati u punom sjaju'', rekla je za Bljesak.info ravnateljica ove škole Marija Jurčić, zahvaljujući se gradu Mostaru kao investitoru i lokalnoj zajednici koja ih je podržala nastojanjima da ovaj opsežan projekt privedu kraju.

Na ovaj način našim učenicima je osiguramo bezbrižno i sigurno odrastanje. Ako uzmemo činjenicu da je površina našeg dvorišta veća od 2000 četvornih metara i da je više od 700 metara četvornih popločano izuzetno kvalitetnim kockama, uviđamo da je riječ o poprilično velikoj investiciji. Ja sam stvarno ponosna na naše dvorište, a ja sam uvjerena da će ga djeca održavati urednim'', rekla je Jurčić.

''Moja poruka svima bi bila da se marljivim trudom i radom svaki cilj može ostvariti. Upravo zato ćemo mi, učenici i djelatnici OŠ Ivana Gundulića, nakon što dovršimo radove na školskom dvorištu i nakon što smo renovirali pod u školskoj dvorani, preći na naš novi projekt'', poručila je ravnateljica otkrivajući kako je u novom projektu riječ o obnovi školskog igrališta kojeg osim učenika koristi i cijela lokalna zajednica.

Škola je osnovana 10. listopada 1957. godine, odlukom Skupštine općine Mostar. Tada nije imala svoje prostorije pa se do 31.kolovoza 1972. godine, nastava izvodila u drvenoj baraci u Spojnoj ulici i u šest učionica Ekonomske škole.

1.rujna 1972. godine, preselila je u zgradu Učiteljske škole koja je tada prestala sa radom. Od 1973. godine nosila je ime Osnovna škola 25. maj.

Nakon integracije sa OŠ Drežnica, vraćen joj je izvorni naziv: Peta osnovna škola i tada je u svom sastavu imala sedam područnih škola: Donja i Gornja Drežnica, Perutac, Vrdi, Jasenjani, Grabovica i Podivača i vjerojatno je imala najveći broj učenika, 1832 učenika.

1980. godine pojavljuje se kao samostalna osnovna škola, ponovno pod nazivom Osnovna škola 25. maj. Tada dio njezinih učenika i djelatnika prelazi u novootvorenu Osnovnu školu Bijeli Brijeg.

1991. godine priključena joj je Područna škola Raštani sa 54 učenika te je tada brojala 1225 učenika.

Početkom ratnih zbivanja, 6.travnja 1992. godine, prekinuta je nastava.

21. kolovoza 1992. godine škola je po treći put dobila ime Peta osnovna škola.

Školska zgrada je obnovljena 1995.godine, a 27. svibnja 1996.godine dobila je novo ime Osnovna škola Ivana Gundulića Mostar. Uz taj nadnevak vezan je i Dan škole.

2. rujna 2002.godine počela se izvoditi nastava u Područnom odjelu Vojno i Područnom razrednom odjelu Raštani.

 

Kopirati
Drag cursor here to close