Karneval

Međunarodni ljetni karneval u Čapljini

Lifestyle / Putujte s nama | 06. 08. 2012. u 06:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji četrnaesti po redu Međunarodni ljetni karneval u Čapljini ponovno je okupio brojne karnevalske skupine kako iz Bosne i Hercegovine, tako i susjednih zemalja.

Aboridžini, školarci, ribice, zvončari, samo se neki od zanimljivih kostima u kojima su sudionici uz maštovite koreografije uveseljavali brojnu publiku u višesatnom programu.

Ono što je prethodilo njihovom predstavljanju na pozornici koja je i ove godine bila postavljena na Trgu kralja Tomislava bio je karneval party koji je počeo na parkiralištu ispred Željezničkog kolodvora, gdje su se karnevalske skupine pripremile, zagrijale za sva događanja koja su uslijedila.

Nakon toga vesela povorka krenula je ulicama Čapljine, a uz glazbu, ples i pjesmu pratili su ih i pljeskom bodrili brojni Čapljinci i njihovi gosti. A da bi sve proteklo po pravilu i tradiciji, pobrinuo se Ivan Sušac, odnosno karnevalska 'čaplja' iz Hutova blata, koji je predstavio sve sudionike ovogodišnje karnevalske povorke, zaželio im dobrodošlicu te svečano proglasio karneval otvorenim.

Led su probili mališani čapljinskog vrtića, a iza njih su se redale ostale skupine. Karnevalska skupina Džalamari iz Makedonije, maškare Slivno, karnevalska skupina "Veseli old timeri" iz Rijeke, GKUD Požega iz istoimenog grada, samo su neki od gostiju ovogodišnjeg karnevala, a publika je imala priliku uživati u predstavljanju "domaćih" skupina, maškarske družbe Pokladari iz Trebižata, koji su kao i svake godine imali originalne kostime i koreografiju, zatim plesne skupine Spitfire Crew iz Čapljine, širokobrijeških mažoretkinja i mnogih drugih.

Nešto malo iza 22 sata uslijedilo je proglašenje kraljice karnevala i njezinih pratilja, kojima su uručene lente i prigodni darovi. Ovogodišnja kraljica Međunarodnog ljetnog festivala u Čapljini je Matea Kuzman kojoj je krunu i dar uručio dr. Smiljan Vidić, načelnik općine čapljina, pod čijim se pokroviteljstvom cijeli događaj i održao. Prva pratilja je Pamela Ipolito iz Italije, dok je drugom pratiljom proglašena Ivana Lovreković iz Požege.

I dok su djevojke primale darove, uslijedio je vatromet koji je označio kraj prvog dijela večeri, odnosno najavio drugi dio, koncert rock sastava Zabranjeno pušenje koji su svojim hitovima publiku, posebice onu stariju, oduševili. Kažimo kako je kroz ovaj karneval u svijet odaslana slika Čapljine i cijele Hercegovine kao područja gdje se ljudi mogu dobro zabaviti, a prije svega toga, da su svakako dobro došli.

Galerija fotografija na linku. Na fotografijama se zahvaljujemo prijateljima s CA:portala

Kopirati
Drag cursor here to close