Skateboardom kroz mostar

Amerikanci misle da je sve makadam, a Mostar ima perspektivu da postane 'skate grad'

Lifestyle / Putujte s nama | 26. 09. 2016. u 08:34 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa poznatih skejtera iz cijelog svijeta okupljena je u grupicu koja ''na točkovima'' istražuje prostore bivše Jugoslavije.

Bez ikakvog predznanja o prošlosti i ratnim zbivanjima, skejteri su se s pogledom u budućnost provozali Mostarom, Sarajevom, Dubrovnikom, Makarskom, Beogradom…

''Nikada nisam očekivao da će me skateboard dovesti ovako daleko. Želim vidjeti cijeli svijet, slikati, 'bordati' i raditi stvari koje volim. Kada sam rekao prijateljima da idem skejtati u BiH i Hrvatsku oni su me pogledali kao 'zaista, zar se može bordati tamo', oni misle da su ovdje razvaljeni putevi i makadam. Ljudi ne znaju da se ovdje može skejtati i da ima predivnih mjesta'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Alex, koji je iz San Franciska krenuo u ovu avanturu.

Kaže kako je divno vidjeti druga mjesta i upoznati druge kulture, a posebno kaže, voli probavati različitu hranu, te upoznavati ljude.

''Velika je razlika između načina života u Americi i ovdje. Prvi put sam ovdje i stvarno mi se sviđa, jedino što je jako vruće i pijem puno vode'', kaže Alex, govoreći kako Mostar ima predivnih ulica i mjesta gdje se može skejtati.

Davor dolazi iz Slovenije, te nam kaže kako je cilj cijele ove ''vožnje kroz povijest'' da se skupe dojmovi poznatih skejtera  o tome kakvo je trenutno stanje u kojem se nalaze mjesta kroz koja su prošli, te njihov pogled na budućnost skejtanja na ovim područjima.

''I sami želimo pomoći ljudima da gledaju naprijed. Upoznali smo dječaka koji je prije skejtao, ali nema svoju dasku. I dao sam mu novu dasku i zamjenske točkove. Nadam se kako će opet početi skejtati, a posebno bih volio vidjeti da će, kada idući put dođem, u Mostaru biti više skejtera, te da će se uskoro više razviti kultura bordanja'', kaže za Bljesak.info Davor, navodeći kako Mostar ima dobru perspektivu za razvoj ovog sporta.

''Ovaj grad je dobar za skejtanje. Vozali smo se i ima puno zanimljivih stvari. Mostar ima šanse da postane ''skate grad'', ima dobrih ulica i lijep park gdje se mladi mogu vozati, tako da se nadam da će kad idući put dođem ovdje biti i neki 'skate park''', kaže Davor, dodajući kako skateboarding postaje olimpijski sport, te će se 2020. godine na olimpijadu uvesti i ova disciplina, pa bi bilo dobro da se ova sportska disciplina razvije i u Mostaru, kao i u drugim krajevima naše zemlje i regije.

''Mladima se treba dati šansa, u svemu, od politike pa do bordanja'', zaključuje Davor.

Inače, kako su nam ispričali skejteri, Red Bull ih je poslao na put, te prave dokumentarac o turi koju voze, a njihov dokumentarac će imati tri epizode i bit će objavljen na Red Bull stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close