Putovanje

Bljesak.info u Istanbulu sa predstavnicima kulturnih institucija Mostara

Predstavnici mostarskih institucija su imali privilegiju obići i prostorije gdje se vrši restauracija oštećenih knjiga koje dolaze sa svih strana svijeta, ali ponajviše iz Turske.
Lifestyle / Putujte s nama | 12. 04. 2018. u 00:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član redakcije portala Bljesak.info, proteklog tjedna boravio je sa izaslanstvom kulturnih i obrazovnih institucija iz Mostara u posjetu Istanbulu. Posjet je organiziralo ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, te institut 'Yunus Emre' iz Mostara, uz potporu konzulata R. Turske u Mostaru i Odjela za kulturu i turizam pri veleposlanstvu R. Turske u BiH. Realizaciju ovog puta pomogli su i općina Istanbul i humanitarna organizacija IHH.

Osim obilaska znamenitosti tog grada, izaslanstvo se sastalo sa čelnicima kulture u Istanbulu: direktorom Ureda za kulturu i turizam Istanbula Coskun Yilmazom, predsjednikom Ureda za kulturu grada Istanbula Ridvan Duranom, predsjednikom Ureda za stare rukopise Republike Turske Muhittin Macitom, direktorom Sulejmanije biblioteke pri Uredu za stare rukopise Republike Turske Menderes Veliogluom. 

Bljesak.info / Prijem u Uredu za stare rukopise Republike Turske

Osim ovih sastanaka, za mostarsko izaslanstvo upriličen je i prijem u organizaciji IHH (Fondacija ljudskih prava i sloboda za humanitarnu pomoć). Goste je primio zamjenik predsjednika humanitarne organizacije IHH Durmuş Aydin.

Sa predstavnicima kulturnih institucija Istanbula razgovaralo se o mogućnostima suradnje na polju kulture između Mostara i tog turskog grada, a istaknuta je i višestoljetna povezanost ovih gradova, ali i zemalja Turske i Bosne i Hercegovine.

Domaćini su izrazili spremnost da pomognu promociju turskih kulturnih društava i pojedinaca u BiH, ali i u Mostaru u okviru manifestacija poput 'Mostarskog ljeta' i dr. Također, pozvali su i umjetnike i kulturna društva iz BiH da se predstave u Istanbulu i Turskoj, te da se uspostavi jača suradnja na tom polju. 

Bljesak.info / Prijem u Uredu za stare rukopise Republike Turske

Yilmaz je tijekom susreta istaknuo zahvalnost za dolazak u Istanbul baš u travnju, kada čitav grad živi s Festivalom tulipana - lala, i kada je čitav grad ispunjen raznobojnim cvijećem, a zajedno s cvijećem trebala bi procvjetati kulturna suradnja Istanbula i Mostara. "Boravio sam u Mostaru i imamo prilično sličnu arhitekturu, ali i na kulturnom planu se ne razlikujemo previše. Spremni smo na suradnju sa vašim institucijama i udruženjima, te se nadam da će se naša dva grada još više povezati na taj način", kazao je Yilmaz.

Nakon sastanka gosti iz Mostara su uručili prigodne poklone za Yilmaza, a on je uzvratio poklon knjigom za Narodnu biblioteku u Mostaru, kulturni centar u Konjicu, te za institut 'Yunus Emre'.

Tijekom prijema u organizaciji IHH, istaknuta je činjenica da je ova organizacija nastala baš u vrijeme ratnih zbivanja u BiH, te su članovi ove organizacije dopremali humanitarnu pomoć na sva ugrožena područja. "Od trenutka nastanka, pa sve do danas nismo prestajali sa pružanjem pomoći. BiH nam je bila prva i početna stanica, a nakon prestanka rata pomagali smo i pomažemo ugroženom stanovništvu u ratom pogođenim područjima poput Sirije, Afganistana i drugih zemalja.

Danas osim dostave humanitarne pomoći u ratom pogođenim zemljama, prisutni smo i tamo gdje se dogode razorni potresi, poplave, požari. Također, posredujemo i u pregovorima oko puštanja zarobljenika. Znamo kroz kako je tešku situaciju BiH prošla, i hvala Bogu sada je narod te zemlje u mogućnosti da pomogne drugima na različite načine", istaknuo je Aydin tijekom prijema.

Bljesak.info / Tulipani - lale u Istanbulu

Gosti iz Mostara su među rijetkima bili koji su zavirili u depo biblioteke Sulejmanije gdje se stare knjige čuvaju pod posebnim nadzorom i sigurnosnim sistemima. Najsuvremenije metode skladištenja takvih knjiga i rukopisa, poput ventilacijskog i klimatizacijskog sistema, alarma, čipova, te zaštitara samo su dio onoga što treba proći kako bi se moglo doći do zaista vrijednih knjiga.

Predstavnici mostarskih institucija su imali privilegiju obići i prostorije gdje se vrši restauracija oštećenih knjiga koje dolaze sa svih strana svijeta, ali ponajviše iz Turske.

Ridvan Duran je bio počašćen posjetom izaslanstva iz Mostara, te je istaknuo kako je nekoliko puta dolazio u Mostar, i BiH, te se iznova divio ljepotama tog grada, ali i cijele zemlje. "Nadam se da imate lijepe utiske o Istanbulu, kao i ja o Mostaru. Trebamo se posjećivati i intezivirati suradnju na polju kulture, a stojim vam na raspolaganju ukoliko bude trebala neka pomoć ili savjet, naravno koliko je to u moći institucije na čijem sam čelu", istaknuo je Ridvan. 

Bljesak.info / Šetnja Istanbulom

Ridvan je mostarsko izaslanstvo proveo kroz impresivnu dvoranu koja je uređena po najsuvremenijim standardima. "Ova dvorana ima 970 sjedećih mjesta. Dosta je prostrana, a što se tiče rasvjete i ozvučenja - ne tako davno opremili smo ovaj prostor sa novom opremom koja je dosta skupa i mislimo da je trenutno među najkvalitetnijim u ovom dijelu svijeta", rekao je Ridvan.

Mostarsko izaslanstvo sa predstavnicima instituta 'Yunus Emre' iz Mostara za vrijeme boravka obišli su između ostaloga Panoramu 1453, Aya Sofiu, Kapali i Egipatsku čaršiju, brdo Čamlidža, Dolmabahce i Topkapi dvorac, Sultanahmet džamiju, Sulejmanija džamiju, nekoliko muzeja i brojne druge znamenitosti.

Izaslanstvo iz Mostara činili su direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan, direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović, direktorica Egipatskog sela Mostar Dalida Demirović, direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš, direktor Arhiva Mostar Mumin Isić, direktorica Centra za djecu s posebnim potrebama 'Los Rosales' Mirna Mezit, predstavnica mekteba Fatima Puce, direktor Narodne biblioteke Rasim Prguda, direktorica ustanove Dječji vrtić 'Ciciban' Dženana Šegetalo, koordinator Centra za kulturu Narodnog Univerziteta Konjic Benjamin Mušinović, direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić, pisac i pjesnik Nusret Omerika, te direktor instituta 'Yunus Emre' Yunus Dilber i član kolektiva tog instituta Harun Hasanagić. 

Bljesak.info / Zajednička fotografija izaslanstva iz Mostara u parku Miniaturk
Bljesak.info / Posjeta Kapali čaršiji u Istanbulu 
Bljesak.info / Posjet vojnom muzeju
Kopirati
Drag cursor here to close