Novi Sad

Yoko Ono na Petrovaradinskoj tvrđavi

Joko Ono poznata je po doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njezini avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Lifestyle / Zabava | 12. 11. 2018. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EXIT fondacija će krajem studenog u suradnji sa multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivisticom Yoko Ono otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom "One day…" na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a povod je obilježavanje sto godina od završetka Prvog svjetskog rata. 

Ovaj umjetnički rad predstavit će Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao "Tvrđavu mira", a napravljen je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. 

Yoko Ono poznata je po doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njezini avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u New Yorku susreli sa Yoko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i povijest EXIT festivala. 

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njezinog novog umetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Europi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. 

Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijele regije  poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća, navedeno je u priopćenju EXIT fondacije.


Kopirati
Drag cursor here to close