Douglas DC-6B

VIDEO | Nebom iznad Hercegovine s Flying Bulls

Letjeli smo od Zračne luke Mostar do Potoka, zatim smo preletjeli u niskom letu zračnu luku. Potom smo se preko nove autoceste u izgradnji zaputili do Čapljine, odakle se pogled pružao sve do Jadranske obale i Ploča, nakon čega je slijedio povratak.
Lifestyle / Zabava | 28. 08. 2021. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa portala Bljesak.info preletjela je jutros Hercegovinu u Titovom čuvenom avionu Douglas DC-6B koji je u Mostar dovezao skakače Red Bull Cliff Divinga.

Zrakoplov je izazvao veliko zanimanje, pa su novinari imali priliku danas njime letjeti, nakon što je jučer organizirana posjeta i fotografiranje zrakoplova i posade.

Video: Bljesak.info

Letjeli smo od Zračne luke Mostar do Potoka, zatim smo preletjeli u niskom letu zračnu luku. Potom smo se preko nove autoceste u izgradnji zaputili do Čapljine, odakle se pogled pružao sve do Jadranske obale i Ploča, nakon čega je slijedio povratak u Mostar.

Foto: Bljesak.info / Letjeli smo iznad Hercegovine u Titovom avionu

S novinarima je kao gost u zrakoplovu boravio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji je uživao u letu.

Kordić i ostali putnici bili su oduševljeni zrakoplovom i pilotima, koji su pred kraj leta pokazali i par akrobacija naglim poniranjem zrakoplova.

Foto: Bljesak.info / Letjeli smo iznad Hercegovine u Titovom avionu

Inače, nekadašnji predsjednički avion  je restauriran u izvornom obliku.

''Ništa nije mijenjano osim modernih GPS sustava", kazao je za Bljesak.info kapetan Douglasa DC-6B Raimund Riedmann.

Kako je istaknuo kapetan Riedmann, avion je težak za vožnju. Motori mu koriste obično gorivo, isto ono koje se koristi u automobilima, te nema 'servo' volana kao što je to slučaj u modernim avionima.

"Voziti Douglas DC-6B nije nimalo lagano, štoviše teško je. Vožnju je moguće usporediti s vožnjom starog kombija", rekao je kapetan Riedmann.

Foto: Bljesak.info / Letjeli smo iznad Hercegovine u Titovom avionu

Ipak, ovaj avion nije nimalo uobičajan. On odiše luksuzom te se po mnogo čemu razlikuje od današnjih aviona.

Douglas DC-6B izgrađen je 1958. godine te ga je odmah kupio JAT (Jugoslovenski Aerotransport) i pretvorio u luksuzni avion za Josipa Broza Tita i njegove goste.

Nakon što je 1975. godine zamijenjen Boeingom 727 kao Titovim novim avionom, Douglas je prodan predsjedniku Zambije Kennethu Kaundi, koji ga je također koristio kao VIP letjelicu.

Poslije ga je kupio Chris Schutte, operater malih aviona iz Windhoeka (Namibija), koji ga je koristio za promotivne i turističke panoramske letove. Za avion je 2000. godine saznao Sigi Angerer, bivši glavni pilot Flying Bullsa, koji se odmah zaputio u Namibiju kako bi pregledao avion i sa Schutteom potpisao predugovor.

Nakon četiri mjeseca i nešto popravaka, avion je iz Windhoeka poletio za Salzburg. Put je trajao 28 sati, uz četiri međuslijetanja.

Slijedila je mnogo detaljnija restauracija od 2001. do 2004. godine. Avion je dobio novi interijer, ali je zadržan njegov povijesni koncept.

Kopirati
Drag cursor here to close