"Voguing"

Video koji je uzdrmao pop glazbu pojavio se prije točno 30 godina

Pjesma "Vogue" objavljena je na albumu "I’m Breathless", što je zapravo bio soundtrack album za film "Dick Tracy. Pjesma i danas spada među najveće hitove slavne pjevačice, a video spot je postao istinski kult.
Lifestyle / Zabava | 20. 03. 2020. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Madonna kao takva - provokacija, erotika, razbijanje tabua...

Prije ravno 30 godina pojavio se Madonnin legendarni video clip za pjesmu "Vogue", koja je ne samo postala neprolazni hit, nego je udarila temelje nekim novim trendovima u pop muzici, a promovirala je plesni stil "voguing".

"Voguing" je inače nastao na njujorškoj homoseksualnoj sceni, a Madonna je u svome video spotu nastojala biti maksimalno provokativna, estetski savršenih scena i pokreta, ne podilazeći bilo kakvih društvenim konvencijama.

Pjesma "Vogue" objavljena je na albumu "I’m Breathless", što je zapravo bio soundtrack album za film "Dick Tracy", redatelja Warrena Beattyja.

Video: Madonna - Vogue (Official Music Video)

Ova pjesma i danas glasi za jedan od Madonninih najvećih hitova ikad i ujedno spada u uži krug njezinih najboljih pjesama. Spot je režirao David Fincher.

Koreografiju je, koristeći se stilom modnih magazina u pozicioniranju plesača, uradila Karole Armitage (66), poznata i kao 'punk balerina'.

"I dalje volim ovaj video. Madonna je imala dar prepoznati pravi trenutak kako bi jedan specifični dio umjetnosti na šarmantan način učini prikladnim za mainstream", kaže koreografkinja o tome s ove vremenske distance.

Foto: Chris Pizzello / dpa / Madonna u svibnju 2019. u Las Vegasu

Pop kraljica je svojim plesom u tom spotu definitivno zakoračila u vrhove pop glazbe. Zauvijek je "Vogue" učinio Madonnu simbolom erotičnosti, za neke na momente i erotske vulgarnosti na sceni, posebice u kasnijim fazama njezine karijere.

Ovaj video i dalje se smatra jednim od kultnih u zabavnoj glazbi općenito.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Madame  is a Masochist..............4 more shows! #madamextheatre #legrandrexparis @nicolas_huchard

A post shared by Madonna (@madonna) on

Kopirati
Drag cursor here to close