Posljednji karpatski monarh

Umro posljednji rumunjski kralj Mihael I.

Njegova najpoznatija odluka je proglašenje rata nacističkoj Njemačkoj u kolovozu 1944. i uhićenje čelnika marionetskog režima i Hitlerova poslušnika Iona Antonescua.
Lifestyle / Zabava | 06. 12. 2017. u 00:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši rumunjski kralj Mihael I., posljednji šef države iz Drugog svjetskog rata, preminuo je u utorak u 97. godini u svome domu u Švicarskoj, objavila je obitelj.

Miheal I. bolovao je od raka i povukao se iz javnog života u ožujku 2016.

Rođen 1921. u vladarskoj obitelji Hohenzollern-Sigmaringen, Mihael je vladao od 1940. do 1947. Formalno je vladarom bio i od 1927. do 1930.

Njegova najpoznatija odluka je proglašenje rata nacističkoj Njemačkoj u kolovozu 1944. i uhićenje čelnika marionetskog režima i Hitlerova poslušnika Iona Antonescua.

Poslijeratne komunističke vlasti prisilile su ga na abdikaciju i protjerale iz zemlje 1947. U Rumunjsku mu je povratak dopušten nakon pada Ceausescuova režima.

Mihael, simbol turbulentne rumunjske ratne i poslijeratne prošlosti, od sredine 90-ih godina sve više vremena provodio je u Rumunjskoj, ali je živio povučenim životom. Uz neku drugu vrijednu imovinu, vraćen mu je i obiteljski dvorac u rodnom mjestu Sinaia. Rumunjska vlada namjerava posebnim zakonom regulirati službeni status njegove obitelji, kako bi im u nekoj mjeri bilo vraćeno kraljevsko dostojanstvo.

Bio je veliki zagovornik ulaska Rumunjske u EU i NATO i lobirao je među europskim okrunjenim glavama da se to ostvari.

Nominalno, od šefova država iz Drugog svjetskog rata živ je još bivši bugarski kralj Simeon, rođen 1937. godine, ali on je tada bio maloljetan pa je državom u njegovo ime upravljalo tročlano regentstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close