Mark Hollis

Umro pjevač nekad popularne britanske grupe Talk Talk

Grupa Talk Talk osnovana je 1981. godine, a svjetsku slavu doživjeli su brojnim singlovima, od kojih su najpoznatiji "It’s My Life”, “Today”, “Talk Talk”, "Such A Shame" i “Life’s What You Make It”.
Lifestyle / Zabava | 26. 02. 2019. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mark Hollis, frontmen engleske grupe Talk Talk, preminuo je u 65. godini, prenose svjetski mediji.

Mark David Hollis rođen je 4. siječnja 1955. u sjevernom Londonu (Tottenham). Po završetku gimnazije, upisao je studij dječje psihologije na sveučilištu Sussex, ali je nakon godinu i pol dana od toga odustao. Strast prema glazbi i pisanju pjesama bila je jača od svega te je i opredijelila njegovo buduće zanimanje.

U početku je eksperimentirao s raznim glazbenim pravcima, a s prvom svojom grupom (The Reaction) napravio je demo snimke za Island Records, a među pjesmama se nalazila i njegova "Talk Talk Talk Talk". Ona se kasnije pojavila na punk kompilaciji "Streets" (izdavač Beggars Banquet Records).

Nakon samo jednog singla, 1978. "I Can't Resist", grupa The Reaction je raspuštena. Preko svoga brata, Eda Hollisa, koji je u to vrijeme radio kao DJ, Mark je upoznao glazbenike Paula Webba, Leeja Harrisa i Simona Brennera, s kojima je 1981. osnovao Talk Talk. Band je ubrzo potpisao ugovor za čuveni EMI.

Grupa Talk Talk svjetsku slavu doživjela je zahvaljujući brojnim singlovima, od kojih su najpoznatiji "It’s My Life”, “Today”, “Talk Talk”, "Such A Shame" i “Life’s What You Make It”.

Trećim albumom "The Colour of Spring" iz 1986. godine počeli su eksperimentirati sa zvukom, uz gitare i klavijature, te tako komercijalizirali žanr koji će postati poznat kao post-rock.

Grupa Talk Talk razišla se 1992. godine, a Hollis je izdao i solo album 1998. prije nego što se potpuno povukao iz glazbene industrije. Ipak, vratio se 2012. godine kada je za seriju "Boss" napravio nekoliko novih pjesama.

"Šokiran sam smrću Marka Hollisa. Bio je glazbeni genij uz kojeg je bila čast raditi. Marka nisam vidio godinama, no njegove ideje i dalje imaju utjecaj na mene. Znao je kao nitko kako zvukom kreirati najdublje osjećaje. Bio je jedan od najvećih, ako ne i najveći", napisao je u svom oproštaju njegov bivši kolega Paul Webb, basist grupe Talk Talk.

Video: Talk Talk - Such A Shame (official video with lyrics)
Kopirati
Drag cursor here to close