Predrag Lelavić

Umro liječnik koji je Titu isključio aparate

''Ja sam mu skinuo aparate koji su ga držali na životu . Ni u šali se ne može reći da sam ga ja ubio. Deset minuta prije toga bio je mrtav. Nije mu bilo spasa...'', ispričao je svojedobno dr. Predrag Lalević
Lifestyle / Zabava | 26. 03. 2019. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhivska fotografija / Predrag Lelavić

Član Titova liječničkog konzilija i liječnik koji je Tita isključio sa aparata dr. Predrag Lelavić umro je u Beogradu u 92. godini, javljaju srbijanski mediji.

''Ja sam mu skinuo aparate koji su ga držali na životu . Ni u šali se ne može reći da sam ga ja ubio. Deset minuta prije toga bio je mrtav. Nije mu bilo spasa...'', ispričao je svojedobno za Express dr. Predrag Lalević, kirurg i anasteziolog.

Tito je na respiratoru bio zadnjih 68 dana života. Hranu je dobivao infuzijom. Godinama poslije, u jednoj njemačkoj bolnici, Laleviću su prigovorili da je mrtvog čovjeka danima držao na respiratoru, prenose 24sata.hr.

''Mozak mu je bio živ i to je bilo medicinsko opravdanje zašto ga sve do tad nisam skinuo s respiratora'',rekao je za Express. No to nije bio jedini razlog... Ne manje važan bio je onaj politički. Stane Dolanc, moćni šef policije i čovjek kojega su mnogi vidjeli kao Titova nasljednika, u pozadini je stvarao atmosferu straha. Dolanc je, dok je Tito još bio na životu, proširio glasine kako iz Bugarske, u tri kolone, ruski tenkovi izbijaju na bugarsko-jugoslavensku granicu.

''Državnom vrhu važan je ne samo svaki dan, već i svaki sat....'', rekao je Dolanc Titovu liječniku, prenose 24sata.hr.

Bio je to dio borbe za vlast u posttitovskoj Jugoslaviji, državi koja će na respiratoru provesti još deset godina, a onda odumrijeti u seriji krvavih ratova...

Kopirati
Drag cursor here to close