Rekord

Turčin napravio najmanji šah na svijetu

Lifestyle / Zabava | 08. 06. 2020. u 13:48 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Tabla široka 9 milimetara

Turski kipar poznat po minijaturnim djelima Necati Korkmaz napravio je jedinstvenu šahovsku tablu s figurama, a riječ je o tabli širokoj svega devet milimetara.

U jeku pandemije COVID-19 Korkmaz je privukao pažnju skulpturom liječnika od svega dva milimetra, čime je odao počast medicinarima koji su bili najistaknutiji u borbi protiv koronavirusa.

Korkmaz je nakon pola godine uspio napraviti i šahovsku tablu sa figurama. Dnevno su mu mikroskopske iglice bile u rukama po šest sati da bi od keramike napravio tablu s figuricama koje su veličine od 1,5 do tri milimetra.

On je u razgovoru s novinarom Aanadolije kazao da se šah može igrati na toj minijaturnoj ploči, ali samo pomoću povećala i tananih hvataljki.

''Za ovaj posao treba dosta strpljenja. Uloženo je dosta truda i bio sam umoran, ali vrijedilo je truda jer je konačni proizvod tu'', kazao je Korkmaz.

Ističući kako će minijaturnu šahovsku tablu prijaviti za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, Korkmaz je kazao da je već počeo spremati tu prijavu.

''Napravio sam minijaturnu tablu od približno devet milimetara. Dosad je najmanje šahovska tabla bila 15,5 milimetara i u vlasništvu je jednog umjetnika u SAD-u. Ona je skoro dvostruko veća od ove moje table. Želimo oboriti taj rekord i donijeti priznanje u Tursku'', kazao je Korkmaz.


Korkmazovo ime nosi i Centar za umjetnost u Kusadasiju u kojem je izloženo vipe od 40 njegovih minijaturnih djela.

Među zanimljivijim Korkmazovim djelima je i ispisana “bismilla“ na dlaci kose i sjemenka smokve s ispisanih 99 Allahovih imena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close