Generacija Y

Tri posto ''milenijalaca'' misli da je ''Auld Lang Syne'' napisala - Mariah Carey

U zapadnom se svijetu pjesma tradicionalno izvodi kad se obilježava završetak nekog razdoblja.
Lifestyle / Zabava | 02. 01. 2018. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Nedavno provedena anketa među mladim ljudima rođenim oko 2000. godine otkrila je da pripadnici milenijske generacije vjeruju kako je tradicionalnu škotsku kompoziciju »Auld Lang Syne« koja se u zapadnom svijetu tradicionalno izvodi na početku nove godine, odnosno kad sat otkuca ponoć, napisala Mariah Carey, prenosi Novi list.hr.

Gotovo polovica ispitanika u dobi između 18 i 24 godine priznala je da ne zna ni riječ spomenute pjesme, 56 posto pripadnika Generacije Y je odgovorilo da nema pojma tko ju je napisao, a većina je mislila da je naziv pjesme ''Old Land Sign'', pišu britanski mediji.

Tekst za pjesmu ''Auld Lang Syne'' (Davno minula vremena ili Pjesma rastanka, sl. prijevod) još 1788. je napisao Robert Burns, koji se smatra škotskim 'narodnim pjesnikom', a nepoznato je tko ju je uglazbio. Pionir romantizma, Burns je autor nekih od najpoznatijih djela u škotskoj poeziji.

U zapadnom se svijetu pjesma tradicionalno izvodi kad se obilježava završetak nekog razdoblja.

Anketa britanske tvrtke Sainsbury's je pokazala da su pripadnici milenijske generacije u većini slučajeva pomiješali riječi Burnsove pjesme s riječima pjesama slavnih Beatlesa.

Oko 60 posto sudionika ankete bilo je uvjereno da je riječ o tekstu grupe ABBA, 34 posto ih je mislilo da je riječ o pjesmi Taylor Swift, a tri posto ih je bilo uvjereno da ju je napisala Mariah Carey.
Utješan je podatak da 80 posto rođenih Škota starije generacije znalo da je originalan tekst napisao Robert Burns.

Kopirati
Drag cursor here to close