Lažna skromnost

Tko je Erdoganova žena - hvali hareme i baca novac

Tisuće eura troši na dizajnerske krpice, ali i dalje tvrdi da je zapravo skromna žena
Lifestyle / Zabava | 28. 06. 2019. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je brojne fotografije demantiraju, supruga turskog predsjednika Erdogana, tvrdi da živi skromnim životom u skladu sa strogim muslimanskim vrijednostima. No, Emine Erdogan gotovo opsesivno troši novac. Voli kupovati skupu dizajnersku odjeću, antikvitete, skupe cipele. Dok njen suprug vodi razgovore oko migrantske krize, zbog nje se zatvaraju skupocjeni shopping centri kako bi prva dama Turske obavila kupnju u miru. Turski mediji ovih dana pišu da je tijekom posjeta Japanu ona pokazala torbicu vrijednu pedesetak tisuća dolara što, prema tamošnjim medijima, je otprilike iznos kojeg 11 osoba može zaraditi u godinu dana, ako su na minimalnoj plaći.

Kupovala pet sati, zaustavila promet

Šopingirala je u Bruxellesu tijekom pregovora o zaustavljanju migrantske krize. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena paralizirala promet u gradu. U Varšavi je na sajmu antikviteta u jedno poslijepodne potrošila 37 tisuća funti (preko 300.000 kuna). U Grčkoj je bila nešto skromnija. Kupila je samo sedam pari cipela i platila ih, uz popust od 15 posto, 850 eura. Čak je i za posjeta Hrvatskoj 'opustošila' samoborsku tržnicu. Kupila je 30 jaja, 30 kilograma pilića, paški sir i brdo voća i povrća, piše Express.hr.

Turske vlasti, naravno, pokušavaju 'popeglati' njen imidž pa ju u novinama prikazuju kao štedljivu i predanu kućanicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila ocat, a ne bacaju se ni koštice maslina i datulja. Isti članak promaknuo je spomenuti kako štedljiva Emine i njen suprug u svojoj palači od 600 milijuna eura i 1000 soba najradije pijucka poseban čaj od 1800 eura po kilogramu. Pije ga iz zlatnih šalica koje koštaju skoro 300 eura.

Zidove palače krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 eura po roli, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 eura. Godišnje za struju troše 5 milijuna eura.

Školu je napustila prije mature

62-godišnja Emine rođena je u Uskudaru, dijelu Istanbula. Arapskog je podrijetla, najmlađe dijete i jedina kćerka u obitelji petero djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a s 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njezine dobi. Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore 'Idealističke ženske udruge' čija je bila članica, a vjenčali su se u srpnju 1978. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli čitati, plivati, voziti i slušati tursku klasičnu glazbu, a u javnosti uvijek nosi hidžab.

Šokirala izjavama

Osim svojom ekstravagancijom, Emine izaziva pozornost i svojim izjavama. Izjavila je tako jednom prilikom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život. Erdogan je inače jedan od najplaćenijih svjetskih dužnosnika, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i nogometnog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin "People with money" nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najplaćenijih političara procjenjujući njegove prihode na 58 milijuna dolara.


Kopirati
Drag cursor here to close