Novci padaju s neba

Tko danas i koliko zarađuje od božićnog hita "Last Christmas"?

Slavni je glazbenik u tome trenutku imao samo jednu pjesmu 'viška', ona se zvala "Last Easter". Dosjetio se da bi se pjesma mogla 'prekucati', jer je isti tekst mogao ići jednako uz božićne kao i uz uskršnje blagdane.
Lifestyle / Zabava | 24. 12. 2019. u 16:57 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjesma "Last Christmas" jedna je od onih koje se u vrijeme Božića najviše emitiraju u programima radija i televizije, ali od pojave Interneta ovaj je neprolazni božićni hit također i u toj oblasti jedna od najtraženijih pjesama.

Dvojac Wham! ovu je pjesmu lansirao 1984. godine i postigli su uistinu nešto što rijetko uspijeva s jednom pjesmom.

Mnoštvo podataka možemo pronaći o ovoj pjesmi, a koliko je ona tražena u svijetu posvjedočit će podatak da je George Michael († 53) za života samo od nje zarađivao osam milijuna eura.

Legenda kaže kako je ovaj hit nastao posve slučajno, kad je izdavačka kuća CBS od Wham!-a zatražila jednu prigodnu božićnu pjesmu.

Slavni je glazbenik u tome trenutku imao samo jednu pjesmu 'viška', ona se zvala "Last Easter". Dosjetio se da bi se pjesma mogla 'prekucati', jer je isti 'srceparateljski' tekst mogao jednako ići uz božićne kao i uz uskršnje blagdane.

Sjeo je i brzo preradio pjesmu, a onda je ušao u studio. S obzirom da je George Michael autor pjesme, interpretator, a odsvirao je i sve instrumente sam, sva prava su pripala isključivo njemu.

Zanimljivo je da ova pjesma nikada, dakle u bilo kojoj zemlji, nije bila broj jedan na chartsima. Zato je u vrijeme Božića bivala sve traženija i traženija.

Video: Wham! - Last Christmas (Official Video)

Što se tiče tantijema koje autori dobivaju od pjesama, njegov partner iz Wham!-a, Andrew Ridgeley (56), nije dobivao ni centa! Pravilo je da se u autorska prava unose samo oni koji su napisali neku pjesmu i oni koji su je prvotno izveli.

Naravno, izdavačka kuća zarađuje najviše, ali s obzirom da je George Michael u godinama koje su slijedile stvorio mnoštvo hitova, njegovi su udjeli u honorarima rasli u postocima. Naime, kad je pjesma nastala, autor je imao 21 godinu, a svake je godine sve više emitirana i prodavana.

Danas od ove pjesme najviše zarađuje Sony, koji je svojedobno kupio izdavačku glazbenu tvrtku CBS.

Dakako, zarada od velikih hitova ne prestaje u trenutku izvođačeve smrti.

Nakon što je 2016. godine otvorena oporuka Georgea Michaela, utvrđeno je kako je glazbenik najveći dio svoje imovine ostavio obitelji. Nitko od njegovih ljubavnika nije bio u oporuci.

George Michael je svojoj sestri Yiodi (57) prepustio brigu o sastavljanju i ovjeri testamenta, tako da je ona sama mogla pripaziti na sebe, ali i na drugu sestru Melanie (55).

Glazbenikov otac Jack Panos (80) naslijedio je farmu konja, dok majka Lesley nije sve to doživjela, jer je umrla još 1997. godine.

Osim oca i sestara, u oporuci je i sedam rođaka i bliskih prijatelja slavnog glazbenika. Tako je George Michael mislio i na Shirlie Kemp (57) koja je pjevala prateće vokale Wham!-a. U oporuci je svoj dio imao i glazbeni producent David Austin.

Pojednostavljeno, glazbenikove sestre Yioda i Melanie danas ubiru najviše od hita "Last Christmas". Pritom treba napomenuti da je samo naslijeđe, bez budućih prihoda, u trenutku glazbenikove smrti iznosilo 115 milijuna eura.

Uostalom, George Michel tvorac je nekih od najvećih hitova pop glazbe.

Video: George Michael - Freedom! ’90 (Official Video)

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close