Monitors

Talentirani Emil Balić osvaja europsku scenu sa francuskim electro punk bendom Monitors

Electro punk grupa ''Monitors'' relativno je mlad sastav za koji će se u našoj zemlji tek čuti, ali koji jedinstvenim glazbenim izrazom članova kroz pjesme već ''diže prašinu'' na europskoj sceni.
Lifestyle / Zabava | 19. 02. 2020. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Electro punk grupa ''Monitors'' relativno je mlad sastav za koji će se u našoj zemlji tek čuti, ali koji jedinstvenim glazbenim izrazom članova kroz pjesme već ''diže prašinu'' na europskoj sceni.

Kako kažu njegovi članovi, bend je zasnovan na prijateljstvu, a rođen je iz tri kulture, među kojima je i bosanska. Naime, jedan od članova je basista Emil Balić, porijeklom iz Bihaća s adresom u Parizu, a čiji otac Fuad Balić je svojevremeno svirao klavijature u bihaćkom bendu ''Okus meda''.

Upravo on je uz prijatelja i glavnog vokala benda Chrisa Remicka iz Liverpoola osnovao ''Monitors'', a nedavno im se pridružio talentirani bubnjar francusko-talijanskog porijekla Feodor Trotta.

Glazba ''Monitorsa'' je prožeta različitim stilovima i utjecajima, od electro i techno zvuka poznatih DJ-eva kao što su Paul Kalkbrenner, Dusty Kid, Solomun, preko rocka i alternativne glazbe bendova kao što su ''LCD Soundsystem'', ''Depeche Mode'', ''Soulwax'', ''MGMT'', no oni, kako naglašavaju, žele ipak kreirati nešto originalno i svoje.

Bend je do sada izdao jedan EP sa pet pjesama i već imaju lijep odjek na webzinovima u Francuskoj, Engleskoj, Kanadi i u Americi. Prije toga su objavili prve tri pjesme ''Autodafe'', ''Russian Dolls'' i ''Encore'', a podijeljene reakcije izazvao je njihov posljednji, aktualni singl ''No Irish, No Blacks, No Dogs'', koji se odnosi na neke aktualne političke teme.

Video: Monitors - No Irish No Blacks No Dogs

''Ova pjesma je inspirirana plakatima koji su bili postavljeni u dvorištima nekih engleskih obitelji tijekom 50-tih i 60-tih godina. Takvi plakati su jasno pokazivali neshvatljiva trvenja među ljudima te epohe, a naročito dubok jaz i sukob koji je carovao između Britanaca i Iraca. Taj naziv smo izabrali zato što ti povijesni događaji i te kako podsjećaju na današnja društvena kretanja u Europi. Osjećamo da u mnogim zemljama postoji naelektrizirana atmosfera, i da ljudi traže načina da jednostavno negdje ''ispucaju'' tu naelektriziranost, nekada ne razmišljajući o posljedicama. Tu naelektriziranu atmosferu mi osjećamo i razumijemo. Ne možemo je ignorirati. Mnogi mračni ideali za koje smo mislili da su zakopani izranjaju na površinu. Imamo osjećaj da je sve više i više ekstremno, bilo da se radi o dobrim ili lošim namjerama. To nas na neki način zabrinjava. Zato često osjećamo potrebu da to izrazimo kroz našu glazbu. I način na koji se izražavamo je taj da umjesto da pošaljemo poruku, mi više želimo da postavimo određen broj pitanja. Da probudimo svijest i interes za određene teme'', kaže Emil Balić

Dodaje da bend ne obrađuje samo političke i društvene teme, već da imaju i dobre pjesme za feštu i veselje.

Balić je rastao uz glazbu ''Bijelog Dugmeta'', Dine Merlina, ''Divljih jagoda'' i sa njihovim bubnjarem Naskom, koji je inače školski drug njegovog oca.

''Moj otac je svirao sa gitaristom Sejfom Duratovićem, basistom Kemalom Gakovićem, te bubnjarom Zlatkom Pečenkovićem Pecinom, a nastupali su i sa Alenom Islamovićem. Tada sam bio mali i od tada se rodila moja ljubav prema glazbi. Uvijek sam bio na bini sa mojim drugarima Erkom, koji je sada u grupi ''Barbarela'' i Igorom koji je danas isto glazbenik. Mama mi je iz Banja Luke i profesorica je literature, tako da sam i sa te strane naslijedio ljubav prema pisanju, umjetnosti i slikanju'', govori mladi glazbenik koji u Francuskoj također radi i kao producent, aranžer, te DJ u stilu deep-housa, techno i elektro glazbe.

Velika želja i san ''Monitorsa'' jesu koncerti u BiH i regiji, no za sada im nedostaju profesionalni kontakti kako bi to bilo urađeno kvalitetno. Sada najviše sviraju u Parizu, Strasbourgu, Reimsu i Bordeauxu, a ovog proljeća će ih čuti i publika u Londonu.

Web-linkovi na kojima se može pratiti rad grupe su:
Wiseband  I  Youtube  I  Instagram
Facebook  I  Soundcloud  I  
Bandcamp 

Kopirati
Drag cursor here to close