Aktivnosti

Solo ste? Pobijedite usamljenost!

Na sreću postoje stvari koje dokazano mogu pomoći da se opustite i bolje osjećate, pa ih vrijedi isprobati.
Lifestyle / Zabava | 13. 02. 2021. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patite zbog nedostatka društva zbog pandemije? Postoje jednostavni načini kako možete pobijediti usamljenost.

Čak i prije pandemije je usamljenost bila u porastu diljem svijeta, a ove je godine čini se doživjela svoj vrhunac. Na sreću postoje stvari koje dokazano mogu pomoći da se opustite i bolje osjećate, pa ih vrijedi isprobati.

PRONAĐITE TRENING ZA SEBE

Fizička aktivnost će otpustiti hormone koji će utjecati na poboljšanje raspoloženja i tako umanjiti simptome depresije.

Kako bi vam bilo lakše vježbati, pronađite na internetu program koji vam odgovara i sudjelujte u zajedničkom treningu.

Danas ih na sreću ima mnogo, pa je potrebno samo malo vremena kako biste odabrali nešto za sebe.

MEDITACIJA

Čak će i jednostavne tehnike meditacije pomoći da se riješite negativnog raspoloženja i smanjite utjecaj stresa.

Studija provedena prije dvije godine je pokazala kako će mindfulness training u trajanju od samo dva tjedna smanjiti osjećaj usamljenosti i pomoći vam da se povežete s drugima.

Takvih treninga, pa i onih joge, danas ima posvuda na internetu pa pronađite nešto što vam odgovara.

JOGA

Studija objavljena 2019 godine u magazinu Journal of Psychiatric Practice je potvrdila kako je samo mjesec dana joge potrebno da se umanje simptomi depresije i anksioznosti te da se poboljša kvaliteta sna, piše Ordinacija.

Ovo je odlična aktivnost ako ne volite gužve pa možete prakticirati sami u svom domu.

Kad ti se „život okrene naglavačke“: Ako se borite s rakom, ovo je vaš glavni zadatak!

NABAVITE LJUBIMCA

Puno je onih koji su za vrijeme pandemije udomili ljubimca, a to nije ništa čudno obzirom je dokazano da su odlično društvo koje pruža vlasniku zadovoljstvo.

Prema rezultatima ove studije, vlasnici ljubimca imaju 36 posto manje šanse da će osjetiti usamljenost.

VRTLARENJE

Poput terapije kod psihologa koja će pomoći da odvratite misli i posvetite se nečem drugom, tako će i vrtlarenje biti kreativan način da se borite protiv depresije.

Osim što ćete se zabaviti, izloženi ste suncu što znači da ćete dobiti i svoju dozu vitamina D koji će također utjecati na raspoloženje ali vas i štititi od bolesti.

VOLONTIRAJTE

Analizom 40 studija je potvrđeno kako će volontiranje, i ako se radi samo o 10 sati u mjesecu, utjecati na poboljšanje raspoloženja i osjećaj zadovoljstva.

Mjerenjem hormona i aktivnosti mozga, istraživači su saznali kako pomažući drugima pomažemo i sebi na način da nam to pruža neopisivo zadovoljstvo. Zaključimo kako je dokazano da što više dajemo, to smo sretniji!

Volonteri se za vrijeme rada nikada ne žale na stres, ljutnju ili anksioznost. Socijalni kontakt i pomaganje drugima imaju jak efekt na vaše psihofizičko zdravlje jer ništa ne rješava stresa brže od osjećaja povezanosti s drugim živim bićem.

ČITAJTE

Studija provedena 2011. godine je pokazala kako povezivanjem s likovima iz knjiga možemo utjecati na poboljšanje raspoloženja i preusmjeravanjem misli.

Kod osoba koje pate od blage depresije, čitanje knjiga o samopomoći može biti jako korisno i dokazano ubrzati oporavak.

Napetost, strah, panika: Ovo je 9 jasnih signala da patite od anksioznog poremećaja

SLUŠAJTE GLAZBU

Još je jedna studija pokazala kako će slušanje glazbe pomoći osobi koja pati od depresije ili usamljenosti, a posebno se to odnosi na one koji će slušati svoju omiljenu glazbu bez obzira na to kakvog su raspoloženja.

POVEŽITE SE

Komunikacija s drugima je danas lakša nego ikad uz sve platforme koje su nam dostupne, poput Zooma, Skypea i ostalih. Rezultati studije objavljene u magazinu Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, pokazuju kako će se odrasla osoba osjećati manje usamljenom ako koristi ove alate.

Ako trenutno ne možete do svoje obitelji ili prijatelja, ili vam nedostaju muzeji i kazališta, puno je onih koji nude virtualne turneje pa ih iskoristite.

Kopirati
Drag cursor here to close