Devetnaest prljavaca

Slučaj Weinstein izazvao je lavinu optužbi protiv niza slavnih osoba

Sve više navodnih ili stvarnih žrtvi izlazi u javnost sa svojim pričama, odnosno sve više muškaraca nađu se u nezgodnoj situaciji kad treba odgovoriti na izrečene optužbe.
Lifestyle / Zabava | 15. 11. 2017. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Divim se ženama koje su imale hrabrosti izići u javnost s detaljima o njegovim kriminalnim djelima, ne samo zbog sebe, nego za dobro svih", kazala je američka redateljica Kathryn Bigelow nakon što je nekoliko glumica optužilo producenta Harveyja Weinsteina za seksualno uznemiravanje, odnosno u nekoliko slučajeva za silovanje.

Otkad je postalo poznato kako je moćni hollywoodski producent čak tri desetljeća u kontinuitetu koristio svoj autoritet kako bi seksualno iskorištavao mnogobrojne žene, gotovo da ne prođe dan bez otkrivanja novog slučaja seksualnih predatora.

Sve više navodnih ili stvarnih žrtvi izlazi u javnost sa svojim pričama, odnosno sve više muškaraca nađu se u nezgodnoj situaciji kad treba odgovoriti na izrečene optužbe.

Nevjerojatno je da sve te priče na vidjelo izlaze tek sad, odnosno fascinantna je ta ''masovna hrabrost'' oštećenih, koje vjerojatno ne bi bilo bez odvažnosti pojedinaca.

Tako je u slučaju Weinstein već evidentirano više od stotinu žena koje su se požalile (između ostalih i Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie), a u njegov slučaj već su se uključili i istražni organi u Los Angelesu, New Yorku i Londonu. Jedino što Harvey Weinstein (65) ne osporava je seks na dobrovoljnoj osnovi s nekima koji ga optužuju, a sve druge optužbe odbacuje.

Među onima koje sada optužuju je i zvijezda mnogih akcionih filmova Steven Seagal (65). Njega je Portia de Rossi (inače u braku s TV voditeljicom i komičarkom Ellen DeGeneres) optužila za seksualno uznemiravanje prilikom razgovora o ulozi u jednome filmu. Na Twitteru je napisala kako joj je Seagal kazao da je njemu na snimanju važna i ''osobna kemija'' s kolegama, nakon čega je pred njom otkopčao svoje hlače. Slično su u vezi s njim izjavile i Jenny McCarthy (45) i Julianna Margulies (51). Seagal se još nije oglasio.

Velika glumačka zvijezda Kevin Spacey (58) je u samo tjedan dana postao odbačeni gubitnik, kojeg svi preziru. Prvo ga je optužio glumac Anthony Rapp (46) da ga je kao 14-godišnjaka seksualno uznemiravao, nakon čega je Spacey napisao ispriku i priznao svoju homoseksualnost, nakon čega su uslijedile optužbe drugih muškaraca iz svijeta filma. Spacey se u međuvremenu podvrgnuo jednoj terapiji.

I George Takei (80), zvijezda „Star Treka“, prinuđen je u starosti trpjeti optužbe o seksualnom uznemiravanju kolega, a prvi se oglasio Scott Brunton, kazavši da ga je Takei 1981. godine hvatao za pojedine dijelove tijela. Optuženi glumac je na Facebooku napisao "Sama ideja da me netko može za takvo što optužiti, za mene osobno je vrlo bolna".

Optužbama su izloženi i glumac Richard Dreyfuss (70) te producent Gary Goddard (63). Autorica Jessica Teich (58) optužila je Dreyfussa da ju je 80-tih dvije ili tri godine seksualno uznemiravao. Zanimljivo je da je Dreyfussov sin Harry optužio Kevina Spaceyja za isto ono što sada spočitavaju njegovome ocu.
Glede tih optužbi autorice Teich, Richard Dreyfuss je za portal „Vulture“ kazao kako nema ni govora o tome da bi on takvo nešto učinio. On je, kako kaže, uvijek sa ženama flertovao. Što se tiče Jessice Teich, kaže kako ju je pokušao poljubiti, ali je očekivao da će ona to prihvatiti.

Producent Goddard odbacio je optužbe glumca Anthonyja Edwardsa (55) . Naime, Edwards je kazao kako ga je Goddard godinama, kao maloljetnika, seksualno uznemiravao. Producentov glasnogovornik je kazao kako je Goddard "duboko tužan zbog lažnih optužbi".

I legendarni glumac Dustin Hoffman (80) stoji pod optužbom jedne bivše praktikantice. Naime, Graham Hunter je Hoffmana optužila da ju je uznemiravao na setu filma "Smrt trgovačkog putnika" (1985.), kad joj je bilo 17 godina. Dustin Hoffman je zamolio za oprost ukoliko je tada učinio nešto nepravedno.

Prema pisanju „New York Timesa“, komičar i redatelj Louis C. K. (50) također je optužen od strane pet žena za seksualne napade. Navode da je pred njima masturbirao, odnosno zahtijevao od njih da to rade. Priznao je kako su optužbe istinite. Sve se događalo s kraja 90-tih pa do 2005. godine.

Redatelja Jamesa Tobacka (72) optužilo je stotinjak žena za seksualno uznemiravanje, piše „Los Angeles Times“. Ponašao se gotovo kao u pjesmi "za njega nisu bile samo koke slatke...", nije birao mjesta, ako treba čak i u parku, važan je bio seks. Toback kategorički odbacuje optužbe.

Glumac Ben Affleck (45) jedan je od onih iz mlađe garde kojima se spočitava seksualno uznemiravanje. On je glumicu Hilarie Burton 2003. godine ščepao za grudi za vrijeme „MTV-Sendung Total Request Live“. Ona je na Twitteru napisala kako mu to nije zaboravila, nakon čega se Affleck ispričao.

I glumac Jeremy Piven (52) je ''na tapetu''. Njega su optužile tri žene, među kojima i ne baš tako poznata glumica Ariane Bellamar. Piven ne priznaje optužbe.

Redatelj i producent Brett Ratner (48) je, navodno, također sklon seksualnim napadima. „Los Angeles Times“ piše o optužbama šest žena, među kojima je i glumica Olivia Munn. Pred njom je Ratner 2004. godine u svome stanu masturbirao, kazala je. On je preko odvjetnika odbacio sve optužbe.

Komičar i glumac Andy Dick (52) navodno je kolege na setu hvatao za genitalije, ljubio i lizao, piše „Hollywood Reporter“. Kaže kako je njegova strast ljubiti i lizati ljude, ali odbacuje dodirivanje po genitalijama.

Glumac Ed Westwick (30) navodno je prije tri godine silovao kolegicu Kristina Cohen. Istu je optužbu protiv njega uputila i glumica Aurelie Wynn. Kako ona navodi, to se dogodilo 2014., ali Westwick odbacuje sve optužbe.

Filmskog producenta Davida Guilloda terete četiri žene, a među njima i glumica Jessica Barth, koja kaže kako ju je 2012. Guillod drogirao pa seksualno iskoristio.

Basist Marilyn Manson-a, Twiggy Ramirez (46), optužen je od strane bivše prijateljice Jessicka Addams da ju je 90-tih godina silovao. Marilyn Manson ga je izbacio iz banda.

Producent Chris Savino (46) izgubio je posao kod Nickelodeona nakon optužbi više žena da ih je seksualno uznemiravao. Savino je na Facebooka objavio svoju ispriku.

Glumac Jeffrey Tambor (73) također je optužen od strane jedne ranije suradnice da se prema njoj loše ponašao, seksualno ju opterećujući, ali on odbacuje takvo što kao mogućnost. Tvrdi kako se nikad nije moglo dogoditi da ljude oko sebe tretira na bilo koji način osim uljudno i korektno.

Što se tiče još jednog Weinsteina, producentica Amanda Segel tvrdi kako ju je Bob Weinstein (63), brat Harveyja Weinsteina, 2016. godine tri mjeseca opterećivao i davao joj jasne ponude da s njim vodi ljubav, pozivajući ju stalno u svoju hotelsku sobu. Njezino NE prihvatio je tek kad mu je zaprijetila odvjetnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close