Morsko dno

Ronioci pronašli 900 boca rijetkog alkohola namijenjenog ruskom caru Nikolaju II.

Skupocjeni alkohol je bio namijenjen caru Nikolaju II., a na morskom dnu je "odležao" preko sto godina.
Lifestyle / Zabava | 08. 11. 2019. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski ronioci su iz olupine potonulog broda na dnu Baltičkog mora na površinu izvukli 900 boca francuskog konjaka i likera. Skupocjeni alkohol je bio namijenjen caru Nikolaju II., a na morskom dnu je "odležao" preko sto godina.

Rijetka alkoholna pića su izgubljena 1917. godine na putu za Sankt-Peterburg. U jeku Prvog svjetskog rata švedski brod je pokušao dopremiti ruskom caru 50 sanduka konjaka i 15 sanduka likera, ali je blizu Ålandskih otoka naišao na njemačku podmornicu. S obzirom na to da se smatralo da je riječ o krijumčarenju alkohola, zapovjednik podmornice je odlučio potopiti brod, a posadu prebaciti na drugo plovilo, navodi The Local.

Konjak i liker su u olupini broda prvi put otkriveni 1999. godine, ali tada nije bilo moguće doći do njih, jer se čovjek može ozbiljno povrijediti u olupini. Sada su organizacije Deepsea Worker i Ocean X izvukle alkohol iz olupine pomoću podvodnih robota na daljinsko upravljanje.

Video: News! The Cognac shipwreck Kyros is now salvaged!

Ekipa ronilaca je na površinu iznijela 600 boca konjaka De Haartman & Co i 300 boca likera Benedictine. Predstavnici organizacije Ocean X će poslati nekoliko boca u Rusiju i Švedsku na analizu, a ostalo će najvjerojatnije prodati, prenosi Russia Beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close