De facto umjetnik!

Radovi Drage Solde iz Širokog Brijega odneseni su kao suveniri u sve krajeve svijeta

Radovi Drage Solde danas su prepoznati u svim dijelovima svijeta.
Lifestyle / Zabava | 20. 07. 2018. u 10:05 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za umirovljenika Dragu Soldu iz Širokog Brijega može se reći kako je nastavio tradiciju svoga djeda Martina i oca Ante koji su svojedobno bili poznati kreativci u sutinskom kraju u rodnom mu Rakitnu. Obojica su bili vješti s kamenom i drvetom i rado su svojim radovima uveseljavali rodbinu i prijatelje.

Gotovo da nije bilo mladenaca koje otac Ante nije darivao osobno izrađenim kudiljom i vretenom. No, sin Drago je tradiciju kreativnog rada u obitelji Soldo doveo do savršenstva, o čemu svjedoči i ova naša priča.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Dragina rodna kuća u Rakitnu

Od hobija do ozbiljnog posla

Drago Soldo rodio se 12. veljače 1943. godine u selu Sutini u Rakitnu. Većinu svoga radnog vijeka proveo je kao vozač u O.T.P. Lištica, nekadašnjem trgovačkom gigantu sa 64 trgovine i robnom kućom kojim su se ponosili brojni Širokobriježani. Moglo bi se reći kako mu je iskustvo rada kao vozača otvorilo mnoge vidike i pred oči donijelu svu ljepotu zavičaja. Nagledao se svijeta, lijepih kuća i crkava te iste dao djelom svojih ruku spasiti od zaborava.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Drago Soldo

Kada je 1992. godine ostao bez posla, u višku slobodnoga vremena, zanimanje je pronašao u izradbi minijatura crkava i maketa starinskih seoskih kuća. Iako je njegov rad započeo kao hobi, Drago nije mogao ni slutjeti kako će ostatak svoga života provesti izrađujući razne predmete u svojoj radionici u obiteljskoj kući. Koliko se dao u svoj obrt, potvrđuju i riječi njegovih članova obitelji koji su ga, kako kaže, vrlo često kritizirali i sumnjičavo gledali.

''Jednostavno ne znam stati kada uđem u svoju radionicu, toliko se udubim u izradbu različitih predmeta pa me žena i djeca često kriziraju. Jedno vrijeme sam im bio i čudan sa svojom ljubavi prema ovoj vrsti posla. Rano ustajem i odmah se dajem na posao. Nestrpljiv sam kao malo dijete u trenutku iščekivanja kako će određeni rad ispasti'', govori Drago Soldo u razgovoru za Bljesak.info te dodaje kako mu sve to čini veliko unutarnje zadovoljstvo.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Drago Soldo pokazuje svoje rukotvorine

''Odgovorno tvrdim kako je svaki moj rad unikatan. Dakle, od ideje do realizacije vidljiv je moj osobni pečat. U izradbi svojih predmeta vođen sam isključivo guštom i ljubavlju prema onome što želim napraviti, nikako novcem'', dodaje Soldo.

Njegovi su radovi u svim krajevima svijeta

Naš sugovornik može se pohvaliti s gotovo 200 različitih predmeta izrađenih u proteklih četvrtinu stoljeća, dupliciranih u nekoliko tisuća primjeraka različitih dimenzija. Iako je izrađivao različite predmete, glavninu njegova rada sačinjavaju etno sadržaji i ne bez razloga.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Izložbeni prostor

''Smetalo mi je koliko novi naraštaji ne poznaju svoju ne tako davnu povijest. Želim ambijent, težinu života i povijest naših predaka otrgnuti od zaborava. Vrlo je malo slova o tome napisano, zato izradbom svojih predmeta želim stvoriti sliku o tome kako su naši stari živjeli'', ističe 75-godišnji Drago Soldo u razgovoru za Bljesak.info.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Prikaz stare tradicionalne hercegovačke kuće

Njegovi su radovi danas prepoznati u svim dijelovima svijeta. Uvjerenja je kako nema zemlje u svijetu u kojoj žive Hrvati, a da nemaju barem nešto od njegovih predmeta koji se vrlo često prodaju kao prigodni suveniri i originalni reprezenti Hercegovine.

''Uvjeren sam kako sam na pravi način predstavio našu Hercegovinu. Uvijek nastojim prikazati autentične predmete, predmete koji govore o povijesnom značaju naših građevina, nadgrobnih spomenika ili crkava. Uostalom, crkva je prepoznatljivi simbol ovoga kraja i zato sam najviše ponosan na mozaike crkava koje sam izradio'', naglašava naš sugovornik.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Sakralni suveniri i Dragine plakete

Na granici obrta i umjetnosti

U njegovim radovima, kako je to posvjedočio fra Vendelin Karačić u prigodi izložbe Soldinih mekata i suvenira u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu 1999. godine, ne želi ''ići naruku narodnjačkom odnosu prema kulturnim vrijednostima, a još manje da bi se neka narodnjačka mjerila, po kojima puko oponšanje izbija na prvo mjesto, uzela kao mjerilo za umjetnost''.

Drago je prvi izradio 3D makete hercegovačkih crkvi kao i mostarskog Starog mosta.

Međutim, poglavito kada se uđe u njegovu radionicu i vidi sav raskoš talenta koji posjeduje pretočen u brojne radove različitih dimenzija, ne treba zanemariti činjenicu kako su radovi Drage Solde na granici obrta i umjetnosti.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Kamene širokobriješke crkvice jedan su od najpoznatijih Draginih suvenira

Svaki njegov rad uistinu ima dušu, prepoznatljiv pečat kojem su se divili umirovljeni papa Benedikt XVI, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ini drugi visoki dužnosnici te brojni posjetitelji na njegovim dosadašnjim izložbama u Širokom Brijegu, Mostaru, Sarajevu, Zenici, Tuzli, ali i u inozemstvu gdje su također bili izlagani njegovi radovi (Hrvatska, Austrija, Mađarska i Njemačka,) kao i na različitim sajmovima na kojima je bio nagrađivan.

Drago Soldo je, de facto, umjetnik!

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Drago Soldo

Dragine etno suvenire možete kupiti u nekoliko suvenirnica u Hercegovini, a također ga možete kontaktirati na broj mobitela: +387 63 869 795.

Kopirati
Drag cursor here to close