Posebni odnosi

Kako je počelo prijateljstvo Seagala i Putina

Steven Seagal postao je posebno drag ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a iza svega stoji jedan čovjek iz Hollywooda
Lifestyle / Zabava | 10. 08. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Iako nikada nije naučio više od stotinjak ruskih riječi, Bob Van Ronkel tijekom gotovo dva desetljeća svog života u Rusiji, ostvario je zavidnu karijeru. i dobro zaradio. Ovaj filmski producent poznat je po svojoj reputaciji osobe koja povezuje Amerikance i Ruse i to ne bilo koje i kakve, već poznate glumce i ostale ličnosti iz svijeta popularne kulture sa ni manje ni više nego predsjednikom, političarima i moćnim oligarsima.

"Ja sam samo dečko iz srednje škole s Beverly Hillsa koji uopće nije trebao biti ovdje. 2002. godine nisam poznavao ni jednog glumca ili band, a ubrzo sam doveo Stevena Tylera i Katy Perry", rekao je prisjećajući se svojih početaka u Rusiji.

Dokazi njegove netipične profesionalne karijere mogu se pronaći u nizu fotografija sa slavnim glumcima i ličnostima, kao što su Jack Nicholson, Pamela Anderson, Hilary Swank, Arnold Schwarzenegger.

Ono što on radi možemo laički opisati kao "sklapanje dealova". Upravo njegov deal spojio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i glumca Stevena Seagala a njega lansirao u centar pažnje javnosti.

Tko je čovjek zahvaljujući kojem je akcijski heroj Seagal postao posebni izaslanik Kremlja u SAD-u?

"Ne znam nikoga tko je tamo napravio to što sam ja. Nikada nisam naučio više od stotinu riječi ruskog, no postigao sam više od 300 dogovora", rekao je u razgovoru za The Washington Post.

U Moskvi je živio 15 godina i za to se vrijeme bavio svakakvim poslovima, od planiranja filmskih festivala, što je njegova 'primarna' profesija, do onih puno zanimljivijih događanja kao što su organizacija rođendanske proslave sina Muammara al-Gaddafija ili suradnje sa mega zvijezdama kao što je Mariah Carey i Katy Perry.

Tu je i posebno tajna, pa zato još i zanimljivija, suradnja sa moćnim ruskim oligarsima. "Ja nisam politički čovjek, nisam političar, ja sam čovjek koji sklapa dogovore. Ja sam čovjek koji zna s ljudima. Politički sada tučemo Rusiju, no ne vidimo ili razumijemo tu drugu stranu", naglašava.

Tu drugu stranu najbolje poznaje i razumije upravo on, kako će reći. Iako nema veze s politikom, s političarima ima. I to najjačim među njima, predsjednicima. Tako je na zboru za Miss Universe 2013. godine sjedio samo nekoliko stolaca od Donalda Trumpa.

S ruskim predsjednikom družio se već ranije, pa je tako bio jedan od organizatora humanitarnog događaja iz 2010. godine u St.Petersburgu na kojem je Putin glavom i bradom, poznat po svojoj ljubavi prema glazbi, zapjevao pred glumcima Kevinom Costnerom i Sharon Stone svoju verziju Blueberry Hill.

"Rusi vole Amerikance. Vole američku glazbu i odrasli su na američkim filmovima", rekao je Van Ronkel. On je to prepoznao i lukavo iskoristio.

Svoju mudrost stjecao je od malih nogu, odrastao na Beverly Hillsu i koketirao sa bogatstvom i slavom.

Roditelji su mu se razveli prije njegovog rođenja, a njegov dom bio je maleni stan kojeg su plaćali 200 dolara mjesečno. Njihov život malo se poboljšao kad mu se majka preudala, ali samo nakratko, piše Express.hr

"Ja sam samo sin koji je došao uz ženu koju je bogati muškarac oženio. Potrajalo je to nekoliko godina, a nakon tog opet smo se vratili u maleni apartman", prisjeća se. Umjesto studiranja odabrao je onu životnu školu, pa se bavio raznim poslovima.

Filmovi mu nisu bili prva a ni jedina, pa se tako ubacio u modne poslove, u neke pothvate s restoranima i nekretninama. Filmovi su došli na kraju kada je je već dobro izbrusio svoje vještine razgovaranja i promocije.

""Bio sam u 30 ili 40 nekakvih poslova. Znao sam kako pokrenuti biznis upravo kroz razgovor i promociju. No svi oni propali su zbog onoga što ipak nisam znao, a to je kako ih voditi", rekao je.

Svoje je ime u Rusiji počeo graditi krajem 90-ih. U to je vrijeme u SAD-u vodio restoran, a preko nekih poznanika uključio se u poslovnu akciju izgradnje multiplex kina u Moskvi.

Zahvaljujući svom velikom zalaganju i brojnim vezama, uspio je organizirati sastanak američkih direktora studija i moskovskih dužnosnika. Iako mu je taj posao, kao i mnogi drugi, propao, on je postao poznat u Rusiji.

1998. godine pratio je Martina Landaua na međunarodni filmski festival u Moskvi. Sljedeće godine njegova poveznica sa festivalom postala je službena pa je na festival doveo i glumce Seana Penna, Woodyja Harrelsona, Jacka Nicholsona i Laru Flynn Boyle.

Iako se njegova ruska priča čini gotovo romantično, sam će reći kako se u Rusiju nije zaljubio na prvi pogled. Za vrijeme njegovog prvog posjeta dočekala ga je hladna i siva Moskva, što je bila potpuna suprotnost sunčanoj Kaliforniji u kojoj je živio.  Crveni trg ostao mu je u sjećanju iz dana djetinjstva, kada su njegovi roditelji bili u smrtnom strahu od prizora moćnih ruskih tenkova koji marširaju u paradi po Crvenom trgu.

Godinama nakon, kada je i sam došao na Crveni trg, prisjetio se ruske moći i tada u zemlji koja pokušava napraviti tranziciju iz "zlog carstva" u globalnog igrača, vidio svoju priliku.

Doors to Rusia zvala se njegova kompanija zbog koje se preselio u Moskvu kako bi mogao raditi upravo to što joj i naziv kaže - povezati poznate i slavne i dovesti ih na ruske događaje i tulume. Nasreću ta kompanija mu nije propala.

"Shvatio sam kako mi nitko u LA-u neće platiti da s ovim bavim. Bio je to prvi put da sam bio plaćen i to jako dobro za lak posao kojeg sam obavljao, povezivao ljude i stvarao mreže", naglasio je.

I krenulo mu je, a telefon nije prestajao zvoniti. Na sastancima s bogatim i moćnim Rusima samo zahvaljujući svom šarmu i osobnosti uspio je sklapati poslove, unatoč tome što nije znao jezik. "U tom sa trenutku možda znao 150 riječi.

Znao sam naručiti hranu u restoranu ili pozvati curu koja bi mi se svidjela kod mene doma", prisjeća se. No manji vokabular nije ga spriječio da veliki broj slavnih dovede u Rusiju i ostale sovjetske nacije.

Popis glumaca podugačak je, a na impresivnoj listi onih koji su posjetili Rusiju su i Jim Carrey, John Malkovich, Val Kilmer, Kiss, Kanye West, Bryan Ferry, Jon Voight, Dolph Lundgren, Billy Zane, Jean-Claude Van Damme, Alice Cooper i Mickey Rourke. Nezaboravne i pomalo bizarne trenutke ova 'romansa' ruske elite i američkih slavnih doživjela je u prosincu 2010. godine. Možda je to i jedan od niza događaja iz Putinove bogate karijere pod svjetlima pozornice koje se nikada neće zaboraviti, a zahvaljujući YouTubeu uvijek će se iznova moći vidjeti.

 

Naime, Van Ronkel dogovorio je da Kevin Costner i njegov bend Modern West sviraju na privatnoj humanitarnoj zabavi u St. Petersburgu.

U jednom je trenutku Putin sjeo za veliki klavir na pozornici, nježno je odsvirao Blueberry Hill i poput nervoznog učenika pomalo nesigurno uzeo mikrofon i otpjevao pjesmu sa cijelim bendom. Iz publike su ga pljeskanjem pratili Costner, Kurt Russell, Goldie Hawn, Monica Bellucci i Sharon Stone.

Van Ronkel reći će kako je ta veza između dva različita svijeta, ta romanca, stigla prirodno. Nakon pada željezne zavjese generacije Rusa oduševljeno su prihvatile zapadnu kulturu, posebno akcijske filmove koji su obilježili 80 i 90. Eksplozije su ionako, reći će, univerzalni jezik.

"Da bi razumjeli te hollywoodske filmove ne morate znati engleski jezik. Sve je u akciji. Uživate gledati scene borbe. Komedije nećete lako prevesti, no akcija je akcija i svi znaju o čemu je riječ", rekao je. Tako ne čudi što je veliki akcijski trojac Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme i Dolph Lundgren postao nevjerojatno popularan u Rusiji.

I upravo zbog te popularnosti akcijskih filmova, još je jedan akcijski heroj Seagal, dobio posebnu čast. Seagala osim velike popularnosti s Rusijom povezuju i obiteljske veze. Nedugo nakon Putinovog nastupa, Van Ronkel je rekao kako su ga zamolili da upravo glumca angažira za nastup na sličnom humanitarnom događaju u Rusiji.

Na zabavi poslije tog događaja, Seagal je upoznao Putina. Brzo su se sprijatelji s obzirom na poznatu ljubav Putina prema borilačkim sportovima.

U studenom 2016. godine Putin je Seagalu dao rusku putovnicu. Poznati akcijski junak, koji poriče navode za seksualno zlostavljanje, postao je poznati zagovaratelj ruskog predsjednika. Tako je Seagal jednom rekao kako je Putin "jedan od najvećih živućih svjetskih vođa, ako ne i najveći svjetski vođa".

Njegov geopolitički odnos s Putinom samo je jedan dio zbog kojeg ga ova zemlja privlači, smatra Van Ronkel.

"Ovdje je jako poznat i cijenjen, no ne stvara filmove teške 60 milijuna dolara koje u prošlosti snimao. Rusija je mjesto na kojem se lako možete rebrendirati", naglašava. Van Ronkel smatra kako će njegov poseban status pomoći u zbližavanju ovih dviju zemalja, jer kaže kako Putin im dobar 'nos' za ljude.

"Putin dobro procjenjuje karaktere. Osjeća da bi Steven nešto mogao učiniti. Mislim da nikako ne bi mogao naškoditi odnosu dviju zemalja", naglašava Van Ronkel. Unatoč poznanstvima i dobrim poslovima u Rusiji nakon 15 godina i sa suprugom Ruskinjom Van Ronkel se vratio u SAD.

I dalje održava odnose između dvije zemlje, no zbog sankcija i malo zategnute politike, novac mu ipak ne 'teče' tako dobro kao u zlatnim danima. Oko toga puno ne brine i već je prepun novih planova. Sada je na redu i serija koja će se bazirati na njegovom životu u Rusiji.

"Moja priča bit će poput filma Entourage s puno djevojaka, novca, droge, glumaca i bendova", poručuje.


Kopirati
Drag cursor here to close