U 77. godini

Preminuo Scott Walker, ikona eksperimentalne glazbe

Vijest o Walkerovoj smrti objavila je njegova izdavačka kuća 4AD.
Lifestyle / Zabava | 25. 03. 2019. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Scott Walker

Pionir avangardne glazbe, kompozitor, ikona pop glazbe 60-ih, vizionar i glazbeni genij, Scott Walker preminuo je u 77. godini. Vijest o Walkerovoj smrti objavila je njegova izdavačka kuća 4AD u dirljivoj izjavi:

''Od teen idola do ikone kulture, Scott budućim generacijama ostavlja nasljeđe izvanredne glazbe; brilijantni tekstopisac nezaboravnog glasa, bio je jedan od najcjenjenijih inovatora u najzahtjevnijem dijelu kreativne glazbe čiji utjecaj na brojne glazbenike je bio sveopće uvažen'', objavili su. 

Scott Walker rođen je u Ohiju 1943. godine kao Noel Scott Engel, a ime je promijenio 1964. godine kad je uz Johna Mausa (poznatog kao John Walker) osnovao bend The Walker Brothers, a pridružio im se i Gary Leeds koji je postao Gary Walker. Nakon što su ih hitovi poput “The Sun Ain’t Gonna Sine No More” proslavili do razina “Beatlemanije”, Scott je počeo izbjegavati svjetla reflektora i snimio izrazito eksperimentalni samostalni album “Scott” koji je objavljen 1967. godine, samo godinu dana prije raspada benda. 

Uslijedili su od kritike hvaljeni albumi “Scott 2”, “Scott 3” i “Scott 4” čiji jedinstveni zvuk je Walkeru osigurao titulu avangardne ikone koja je imala snažan utjecaj na glazbu Davida Bowieja, Radioheada, Arctic Monkeys, Jarvisa Cockera, Stinga, Damona Albarna i mnogih drugih.

Scott Walker je tijekom svoje samostalne karijere objavio 18 albuma, među kojima se nalaze njegove snimke i suradnje na filmskoj glazbi, od kojih je zadnji bio soundtrack filma “Vox Lux” objavljen prošle godine, piše Sound-report. 

Kopirati
Drag cursor here to close