Ronald Lee Ermey

Preminuo legendarni zli narednik Hartman iz "Full Metal Jacketa"

Ermey će ostati upamćen po ulozi u filmu Stanleyja Kubricka "Full Metal Jacket", gdje je igrao ulogu bezdušnog narednika Hartmana i bio nominiran za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.
Lifestyle / Zabava | 16. 04. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki glumac Ronald Lee Ermey preminuo je u nedjelju u 74. godini od komplikacija izazvanih upalom pluća, priopćio je na Twitteru njegov menadžer Bill Rogin.

"Sa velikom žalošću vas obavještavam da je R. Lee Ermey preminuo ovog jutra od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Nedostajat će nam svima”, napisao je Rogin na Twitteru, navodeći i moto američkih marinaca "Semper fi" (zauvijek vjerni), pošto je Ermey kao mladić služio kao marinac, prenosi Tanjug.

Ermey će ostati upamćen po ulozi u filmu Stanleyja Kubricka "Full Metal Jacket", gdje je igrao ulogu bezdušnog narednika Hartmana i bio nominiran za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.
Ermey je i sam bio pripadnik marinaca. Pridružio se jednoj postrojbi 1961. godine.

godine kada je imao 17 godina, a četiri godine kasnije bio je instruktor marincima u San Diegu. Služio je tijekom rata u Vijetnamu, a kasnije je bio stacioniran u Okinawi do 1972. godine, kada je završio službu zbog nekoliko ozljeda koje je zadobio, navodi se u njegovoj biografiji.

Glumačka karijera

R. Lee Ermeyjeva glumačka karijera počela je dok je studirao na Sveučilištu u Manili na Filipinima. Imao je malu ulogu kao pilot helikoptera u filmu Francisa Forda Coppole “Apokalipsa danas”, a služio je i kao tehnički savjetnik.

U "Full Metal Jacket" trebao je služiti tehnički savjetnik, međutim, Kubrick, impresioniran njegovim ponašanjem i nastupom, odlučio je dati mu ulogu narednika Hartmana, koja je već ušla u anale kinematografije.

Dijelove svog dijaloga u filmu Ermey je improvizirao na licu mjesta, što je dovelo do toga da su se mnoge scene snimale nekoliko desetina puta, pa je Ermey nerijetko ostajao bez glasa, što je glumac potvrdio u nekoliko intervjua.

Za tu ulogu pohvalili su ga kritičari, a nakon Kubrickovog filma pojavio se još u gotovo 60 ostvarenja, kao što su "Purpurno srce", "Mississippi u plamenu", "Mrtav čovjek hoda" i drugi.

Pozajmio je svoj glas mnogim likovima u animiranim filmovima kao što su "Priča o igračkama" i "Simpsonovi", ali i u mnogim video igrama.

Video: Full Metal Jacket Opening Scene
Kopirati
Drag cursor here to close