Dušan Kojić - Koja

Poznati glazbenik se probudio iz kome

Malo prije 11 sati na Twitter profilu novinara Galeba Nikačevića osvanula je sretna vijest - Koja se probudio iz kome.
Lifestyle / Zabava | 05. 08. 2019. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli utorak pjevač, gitarist i osnivač benda "Disciplina Kičme" Dušan Kojić - Koja završio je u induciranoj komi nakon što je doživio moždani udar. U bolnicu ga je dovela sestra, a nakon pružene pomoći, pjevač je bio u teškom stanju. Malo prije 11 sati na Twitter profilu novinara Galeba Nikačevića osvanula je sretna vijest - Koja se probudio iz kome.

Podsjetimo, vijest o zdravstvenom stanju frontmena Discipline A Kitschme potresla je cijelu regiju i to nimalo ne čudi jer Kojin je utjecaj na cijelu generaciju mladih rock-glazbenika snažan, njegova glazbena inovativnost tijekom novog vala bit će upisana velikim slovima u glazbene enciklopedije ovih prostora.

Novi val iznjedrio je mnogo kvalitetnih glazbenika i bendova, ali Koja i njegova Disciplina kategorija su za sebe jer su unutar tog pravca kreirali svoj glazbeni izričaj i estetiku te postali svojevrsni glazbeni fenomen.

Nakon što se grupa Šarlo akrobata raspala početkom 1982., njihov basist Dušan Kojić Koja sljedeće godine objavljuje album prvijenac svojeg novog sastava. Iza Discipline je 11 objavljenih albuma, a kritičari ocjenjuju da je najplodonosnija za bend bila Kojina londonska faza. Opstati u Velikoj Britaniji nije bilo lako jer tamo vlada pop, a Disciplinin nemogući spoj rocka i dancea, koji su sami ustanovili, nije se nikako uklapao u taj glazbeni svijet, priznao je sam Koja. U svakoj od glazbenih faza kroz koje je prolazio osjeti se tu i tamo utjecaj Jimija Hendrixa kojem se Koja oduvijek divi.

''Hendrix je pojam slobode, glazbeni inovator, apsolutno nenadmašen do dana današnjeg. Kod njega sam sve čuo: blues, funk, rock, jazz pa i punk, prije nego što se punk rodio. Njegov izraz toliko je intenzivan da ga mnogo njih ne smije ni slušati, uznemiruje im čula, zahtijeva totalnu pozornost. A to je nešto na čemu i mi inzistiramo. Ne bavimo se glazbom tek tako, prateći nogomet, politiku, šah, ne citiramo konvencionalnu umjetnost, štoviše, mi svemu tome pariramo'', objasnio je Koja u intervjuu za Treći svijet.

 

Kopirati
Drag cursor here to close