U drevnoj Meseni

Potencijalni olimpijci u breakingu plesali u antičkom amfiteatru

Najvećim i najprestižnijim breakdance natjecanjem na svijetu smatra se Red Bull BC One. Prošle godine, svjetsko finale ovog natjecanja je putem streaming platformi gledalo više od 50 milijuna ljudi.
Lifestyle / Zabava | 10. 12. 2020. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Međunarodni olimpijski komitet u ponedjeljak obznanio da će breakdance biti službena natjecateljska disciplina na OI u Parizu 2024, nekoliko vrhunskih svjetskih breakdancera - sudionika svjetskog finala natjecanja Red Bull BC One 2020 - snimilo je simboličan video u antičkom gradu u Grčkoj, kolijevci Olimpijskih igara.

MOK je u ponedjeljak priopćio da će se u natjecateljskom programu ljetnih Olimpijskih igara 2024 u Parizu po prvi put naći breakdance, koji će se na OI zvati ''breaking'' - kako je i nazivan na svojim počecima, sedamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u.

Breaking je popularnost prvobitno stekao ranih 1970-ih godina na ulicama New Yorka, da bi vremenom prerastao u globalnu zajednicu i kulturu. Ova disciplina zahtijeva kombinaciju snage, fleksibilnosti, kontrole, izdržljivosti i muzikalnosti.

Najvećim i najprestižnijim breakdance natjecanjem na svijetu smatra se Red Bull BC One. Prošle godine, svjetsko finale ovog natjecanja je putem streaming platformi gledalo više od 50 milijuna ljudi.

Logično je, stoga, očekivati da će veliki broj natjecatelja i pretendenata na medalje doći upravo iz redova sudionika Red Bull BC One.

Ovogodišnje Red Bull BC One Svjetsko finale je održano u Salzburgu tjedan dana prije priopćenja odluke MOK-a. Nekoliko finalista je u očekivanju pozitivnih vijesti otputovalo u Mesenu (Grčka), smještenu na Peloponeskom poluotoku u blizini Olimpije, rodnog mjesta prvih Olimpijskih igara.

U ruševinama antičkog grada su predstavili svoje vještine, za koje se nadaju da će ih demonstrirati i na OI, a podijelili su i svoja razmišljanja o utjecaju odluke MOK-a na budućnost breakinga.

Foto: PR / Potencijalni olimpijci u breakingu plesali u antičkom amfiteatru

''Činjenica da breaking postaje dio Igara je nešto predivno'', kaže Lil Zoo, svjetski Red Bull BC One prvak 2018.

''To mu daje veću vrijednost i donosi mnogo više prilika. Zaista jedva čekam.''

''Svako područje gaji drugačiji stil breakinga, tako da će to biti prilika za učenje različitih pokreta i tehnika. To će stvarno pomoći sljedećoj generaciji da se razvija i napreduje'', dodala je b-girl Sina.

Kazahstanski breaker Killa Koyla također vjeruje da će ovo imati ogroman utjecaj na svijet breakinga:

''Ovo pruža mnoge mogućnosti za b-boying scenu i veliku motivaciju za novu generaciju. Bit će to velika stvar za scenu.''

B-girl Sunny, koja se breakingom počela baviti prije 12 godina, ponudila je savjet onima koji se nadaju nastupu na Olimpijadi.

''Lekcija koju sam naučila, i koju bih željela prenijeti onima koji će se natjecati na Igrama, jeste da samo budu svoji. Budite autentični i vjerni onome što jeste, jer ima mnogo ljudi koji se na bini pretvaraju da su neko drugi, a mislim da se to primijeti. Zato, ako ste iskreni i zaista predstavite sebe, to je najvjerodostojniji prikaz plesa.''

Kopirati
Drag cursor here to close