Cher

Pjevačica, glumica i zabavljačica koja nema recept za starenje

Put prema slavi počeo je 1963. godine kada kao 17-godišnjakinja u jednom kafiću upoznaje mladića imenom Sonny Bono, koji će biti i ostati njena najveća ljubav, kao i glazbeni suradnik.
Lifestyle / Zabava | 20. 05. 2021. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CNBC / Cherilyn Sarkisian, umjetničim imenom Cher, rođena je 20. svibnja 1946. godine

Legendarna pjevačica i glumica Cher danas puni 75 godina, ali i dalje izgleda kao djevojka.

Cherilyn Sarkisian, umjetničim imenom Cher, rođena je 20. svibnja 1946. godine u gradu El Centro, Kalifornija. Njezin otac John Paul Sarkisian bio je Armenac.

Na glazbenoj sceni prisutna je gotovo 60 godina, te je prerasla u glazbenu ikonu.

Put prema slavi počeo je 1963. godine kada kao 17-godišnjakinja u jednom kafiću upoznaje mladića imenom Sonny Bono, koji će biti i ostati njena najveća ljubav, kao i glazbeni suradnik.

Sonny i Cher započinju karijeru kao Ceaser and Cleo međutim nakon serije neuspješnih singlica mijenjaju ime u jednostavno Sonny i Cher.

S 19 godina, 1965., pojavljuje se pjesma "I Got You Babe", i dolazi na broj 1 američke i britanske top ljestvice. Prvo dijete (kćer Chastity) rodila je 4. svibnja 1969. godine. Godine 1971. Sonny i Cher dobivaju vlastiti show.

Video: I Got You Babe - Sonny and Cher Top of the Pops 1965

Drugi put se udaje 1975. godine za muzičara Gregg Allmana i ima sina imenom Elijah Blue Allman koji je i sam glazbenik te suvremeni umjetnik.

Godine 1975.-1977. su u glazbenom smislu bile veoma neuspješne za Cher. Potpisuje ugovor za izdavanje četiri albuma s Warner Brother Records te objavljuje albume "Stars" (1975), "I'd Rather Believe In You" (1976), "Cherished" (1977) te album sa svojim mužem Gregg Allman-om pod nazivom "Two The Hard Way" (1977).

Cher se 1978. godine vraća na glazbenu scenu s dva albuma "Take Me Home" (siječanj, 1979.) te "Prisoner" (listopad, 1979.). Prvi album postiže znatno veći uspjeh te istodobno predstavlja i njen prvi susret s disco glazbom koji će joj 90-tih godina ponovno oživjeti karijeru najuspješnijim singlom karijere "Believe" (1998).

Godine 1980. pridružuje se rock grupi Black Rose te tadašnjem dečku, gitaristu i pjevaču Les Dudeku te s njima objavljuje jedan neuspješan album naziva "Black Rose" te potom kreće na turneju "Take Me Home Tour", svoju prvu samostalnu turneju u karijeri.

Godine 1982. objavljuje potpuno nezamijećen album "I Paralyze" te uspješan singl s Meat Loafom naziva "Dead Ringer For Love". Iste godine započinje i glumačku karijeru na Broadway-u u predstavi pod redateljskom palicom Roberta Altmana, "Come Back To The Five And Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean".

Foto: Shutterstock / Cher u tri različite faze svoje karijere

Godine 1987. se pojavljuje u tri filma: crnoj komediji "Witches Of Eastwick", sudskoj drami "Suspect" te u romantičnoj komediji "Moonstruck" za koji 1988. godine osvaja Golden Globe nagradu te Oscara za najbolju žensku ulogu. Iste godine vraća se i nakon petogodišnje pauze na glazbenu scenu s albumom "Cher" te se njime vraća svojim rock korijenima.

Godine 1989. objavljuje tada najuspješniji album karijere "Heart Of Stone" s velikim hitom "If I Coul Turn Back Time" te kreće na drugu samostalnu turneju naziva "Heart Of Stone Tour". Godine 1990. vraća se filmskom platnu u filmskoj verziji knjige "Mermaids" istog naziva. 1991. godine slijedi album "Love Hurts" te sljedeće godine i istoimena turneja.

Godine 1995. objavljuje jedan od najboljih, ali zanemarenih albuma svoje karijere, "It's A Man's World" na kojem se nalazi i uspješna obrada Mark Cohenove pjesme "Walking In Memphis". Sljedeće godine se pojavljuje u filmu "Faithful" koji ne postiže uspjeh ali iste godine ostvaruje svoj režiserki debi u filmu "If These Walls Could Talk".

Video: Cher - Walking In Memphis (Official Music Video)

2000. godine objavljuje autorski album "Not.Com.mercial" na internetu koji je nastao na konvenciji autora 1994. godine u Francuskoj. Većinu materijala na albumu piše sama te obrađuje mračniju stranu života. Nakon uspješne turneje, 2001. godine objavljuje album "Living Proof" koji ne ostvaruje jednaki uspjeh kao prethodnik te objavljuje da kreće na 'posljednju turneju karijere' pod nazivom "Living proof: The Farewell Tour" koja će trajati od 2002.-2005.

Godine 2010. glumi uz Christinu Aguileru u filmu "Burlesque" u kojem se pojavljuje pjesma "You Haven't Seen The Last Of Me" za koju osvaja Golden Globe nagradu. 2013. godine se nakon jedanaestogodišnje pauze vraća na glazbenu scenu s albumom "Closer to the Truth".

Album Dancing Queen izdaje 2018. godine, a te godine pojavljuje se i u filmu Mamma Mia! Here We Go Again.

Video: Top 10 Cher Movies

Imala je kroz život veze sa mnogo poznatih i manje poznatih muškaraca (Val Kilmer, Gene Simmons, itd.). Kroz 80-e godine imala je niz uspona i padova. Tada i započinje svoju filmsku karijeru koja je bila njen početni plan prije nego je upoznala Sonny-a.

Godine 1998. Sonny smrtno strada u skijaškoj nesreći u Aspenu. Iste godine Cher izdaje svoj najuspješniji singl i istoimeni album Believe, a mediji je nazivaju Sonnyevom udovicom. Godine 1999. dobiva nagradu Grammy.

Snimila je 20 filmova. Podvrgla se nekoliko puta plastičnim operacijama. Od 2008.-2011. godine nastupala je u Caesar's Palace u Las Vegasu u svom showu Cher at the Colosseum.

Nažalost, još od 80-ih godina pjevačica se bori s virusom Epstein-Barr, zbog kojeg je u novije vrijeme u depresiji, ali i mjesecima prikovana za krevet. Osim toga, Cher navodno ima i velikih problema sa srcem i bubrezima. Prošle godine bulevarski mediji pisali su da joj nije ostalo još puno života...

Video: Cher - Believe [Official Music Video]
Kopirati
Drag cursor here to close