Nije sve film

Paul Newman najbrži glumac

Kada bih mogao cijele dane bi provodio na trkalištu, znao je reći legendarni glumac, oskarovac, Paul Newman.
Lifestyle / Zabava | 07. 03. 2020. u 19:09 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paul Newman

- Ne volim razgovarati o glumi jer je to moj posao i prilično mi je dosadno. Ne volim pričati o politici jer vas to može uvaliti u probleme, ali zato o utrkama možemo razgovarati uvijek. Jer taj sport je puno uzbudljiviji od bilo čega drugog što radim, a nikog ne zanima što sam glumac. Kada bih mogao cijele dane bi provodio na trkalištu, znao je reći legendarni glumac, oskarovac, Paul Newman.

U svojoj bogatoj karijeri Newman je ostvario sve što glumac može poželjeti. Za Oscara je bio nominiran sedam puta, a osvojio ga je tek za "Boju novca" u kojoj je ponovio svoju legendarnu ulogu iz "Hazardera". Osvojio je Emmy, tri Zlatna globusa, BAFTA-u, priznanje američkog Ceha glumaca, Srebrnog medvjeda u Berlinu i Zlatnu palmu u Cannesu. Uz Marlona Branda i Jamesa Deana bio je najvažniji predstavnik Strasbergovog "Actor's Studia" u New Yorku, odnosno smjera glume koji će kasnije postati poznat kao "metoda". Kao politički aktivist, svojedobno je bio 19. na popisu neprijatelja Richarda Nixona zbog svog otvorenog protivljenja umiješanosti Amerike u Vijetnamski rat.

Video: WINNING: THE RACING LIFE OF PAUL NEWMAN | Official Trailer | FilmBuff

Teško je i nabrojati sve velike uloge i filmove, ali i oni koji nisu pratili njegovu karijeru ili previše nisu voljeli njegove filmove, znaju za kultne naslove" Mačka na vrućem limenom krovu", "Dugo, toplo ljeto", "Butch Cassidy i Sundance Kid", "Žalac" ili recimo "Pakleni toranj".

Privatno, njegov otac je planirao kako će mladi Paul nastaviti dobro uhodan posao prodaje sportske opreme u obiteljskoj trgovini, no njega to nije privlačilo. Nakon što je odslužio vojni rok u mornarici, vratio se kući i 1947. diplomirao ekonomiju. Krenuo je sa satove glume na sveučilištu Yale i ubrzo počeo dobivati angažmane na njujorškom Broadwayu.

Prva supruga mu je bila  Jacqueline Jackie Witte, kojom se oženio 27. prosinca 1949. Jackie, kojoj je bilo tek 19 godina, odmah se odrekla karijere i već sredinom 1950. rodila sina Scotta, a zatim još dvoje djece, Susan 1953. i Stephanie 1955. Međutim, Paul nije dugo ostao u tom braku. Često je vrijeme provodio uz čašicu, pa je jednom prilikom završio iza rešetaka, a onda se odlučio i razvesti. Vezu s Joan Woodward Newman je započeo dok je još bio u braku,  Joane koja je uveliko promijenila život ovog kasnije slavnog glumca i s kojom će ostati do kraja.

Za automobilizam, odnosno auto - utrke Paul se počeo zanimati 1969. godine kada je dobio ulogu Franka Capua u filmu "Winning. Morao je proći obuku kod trenera Boba Bonduranta, s obzirom na to da je glavni junak filma bio vozač utrka u Indy Car seriji.

- Već tada je pokazao veliki talent, bio je strašan. U nekim scenama nije želio pomoć kaskadera, želio je izaći, osjetiti stazu, pričao je godinama kasnije Bondurant. I to je bila prekretnica, filmovi su nekako bili sve manje važni, utrke su privlačile sve više njegovu pozornost. A nije bio mlad, imao je 44. godine.

Video: Winning (1969) Trailer

- Bilo je zabavno snimati film, ali ja sam želio znati koliko i što mogu napraviti u jednom trkačem automobilu na stazi. Tri godine sam potrošio kako bi posložio svoj raspored, prije nego što sam uspio pronaći vremena da dobijem licencu i sve ostalo. Nakon toga, nikad nisam snimao film između travnja i rujna ili listopada, pričao je Newman koji se zvanično počeo utrkivati 1972. godine.

Možda je kao već velika glumačka faca mogao izabrati neku  skuplju, bolju momčad, ali nije. Newman nije bio takav. Htio je napraviti sve na pravi način i stvarno izgraditi svoje trkačke vještine. Kao svoj prvi trkački automobil odabrao je Datsun 510. Zanimljivo, kao bi "sakrio" svoj status velike zvijezde, Paul je koristio ime PL Newman. Do 1977. godine je nastupao u Trans Am seriji, a onda je dobio priliku u utrkama izdržljivosti, američkoj i europskoj Le Mans seriji. Forbes-Robinson, Freeman, Minter bili su njegovi suvozači. 1978. godine je završio na drugom mjestu u utrci koja je vožena u Atalanti (Champion Spark Plug Road Racing serija) u Datsunu 280Z momčadi Boba Sharpa.

Video: Nissan 300zx Turbo (Z31) Paul Newman GT-1 Champion

Već sljedeće godine, Paul je bio u rangu jednog sasvim ozbiljnog vozača koji je vozio za dvije momčadi. Pored Sharpove,  tu je bila i ona Dicka Barboura s kojom je došao na legendarnu staza u Le Mans. Zajedno s vlasnikom momčadi i tadašnjim  F1 vozačem Rolfom Stommelenom uspio je dovesti njihov Porsche 935 „Moby Dick“ do cilja na 2. mjestu ukupne pobjede u svojoj klasi na kišom natopljenoj stazi. Spektakularni rezultat po bilo kojem standardu, a kamoli za nekoga tko je u to vrijeme imao 54 godine. To je svakako ostao jedan od najvećih trenutaka na stazi za Newmana.

Video: 24 Heures du Mans - Juin 1979. — PAUL NEWMAN - Porsche 935 - N°72 - [Bernard LESECQ]

Po povratku iz Le Mansa nastavio je voziti američke serije SCCA i IMSA, vozeći Datsun kasnije Nissan 300ZX Turbo. Bilo je pobjeda, drugih, trećih mjesta. Veliku stvar je napravio 1995. godine u Daytoni. Tada je u klasi IMSA GTS-1 Newman ostvario pobjedu, točnije bio je član Roush Racing momčadi koja je imala na raspolaganju Ford Mustang. Paul je tada imao 70 godina i postao je najstariji vozač u povijesti koji je osvojio neku od najprestižnijih svjetskih utrka (a deset godina kasnije i najstariji koji je nastupio u njoj.

Video: Paul Newman races a Nissan

- Ljudima koji imaju 70 godina morate obično pomoći kada ulaze u auto, a ovaj čovjek ne da je trebao pomoć, on je vozio automobil brzinom od 300 km/h, rekao je tada momčadski kolega Tommy Kendall.

Newman je vozio svoju posljednju utrku 2005. godine u Dayton 24 sata, a čak je i u par mjeseci kasnije provozao nekoliko krugova na omiljenoj stazi, Lime Rock Parku. Osamdesetih godina je Newman zajedno s Carlom Haasom formirao momčad koja je nastupala u Indy Car seriji, za koju su vozili Mario i Michael Andretti, Nigel Mansell, Christian Fittipaldi, Cristiano da Matta, Sébastien Bourdais koji su osvajali naslove.

- Paul i ja smo bili partneri 26 godina i upoznao sam njegovu strast, humor i prije svega njegovu velikodušnost. Našim vozačima je bio velika podrška, svakom uspjehu, osvojenom poleu, pobjedi, se radovao neizmjerno, znao je reći Carl Haas.

Paul Newman je preminuo 2008. godine. Posljednji put se našao na stazi, tri godine ranije. 2017. godine na aukciji kuće Philips u New Yorku jedan naizgled obični ručni sat dostigao je fantastičnu cijenu od 17,75 milijuna dolara (15,3 milijuna eura). Toliko je anonimni kupac ponudio za sat Rolex Daytona s crnim kožnim kaišem, bijelim brojkama, srebrnim kazaljkama. Za sat koji je nosio Paul Newman. Newmanu je početkom '70-ih godina prošlog stoljeća sat poklonila supruga – američka glumica Joanne Woodward – kao hamajliju u opasnom sportu.

Zaista, Paul Newman je, kao rijetko koji takmičar u automobilskom sportu, izbjegao velike udese i povrede. Sa svakim pojavljivanjem čuvenog glumca u javnosti jačao je mit o satu Rolex Daytona koji je neobjašnjivo nestao 1984. godine. Kasnije se saznalo da je Newman sat poklonio tadašnjem mladiću svoje kćerke. Sat je imao posvetu na kojoj je pisalo "Čuvaj se".

Video: Rolex presents: Paul Newman

 

Kopirati
Drag cursor here to close