Plagijat

Paul McCartney pokrao Juricu Pađena

Pađen nije siguran da će i pored jakih dokaza priča dobiti sudski epilog.
Lifestyle / Zabava | 18. 06. 2020. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jurica Pađen tvrdi kako je u pjesmi Paula McCartneyja prepoznao svoju. Naime, kada je McCartney objavio novi album Egypt Station, Pađen je otišao na YouTube da provjeri je li nešto od novih numera objavljeno.

''Bile su četiri pjesme, a jedna od tih je bila 'Confidante'. Kad sam počeo slušati, rekao sam: 'Pa, šta je ovo, ovo je moja pjesma od prije 22 godine 'Samo me draga ne ostavi''', rekao je Pađen za Dnevni avaz.

Da bi se pokrenula tužba, ističe, prema zakonu, dovoljna su četiri takta sličnosti.

''Ovdje imamo 16 taktova, koji se ponavljaju tri puta u pjesmi. Drugo - identičan tempo. Iz istog tonaliteta su. Treće - aranžman je vrlo sličan, obje pjesme se baziraju na akustičnim gitarama i melodija je gotovo ista'', govori Pađen.

Kaže da se konsultirao i sa strukom da bi mu potvrdili da postoji sličnost između numera.

Video: Paul McCartney - Confidante (Audio)

''Obratio sam se i Hrvatskom društvu skladatelja, koji ima ekspertni tim za takve stvari, i zaključili su da ima izrazitog podudaranja i napisali su mi to u vidu izjave. Imam crno na bijelo od struke da postoji velika sličnost. S tim papirom stvari stoje dosta drugačije'', kaže Pađen.

Ipak, piše Avaz, Pađen nije siguran da će i pored jakih dokaza priča dobiti sudski epilog.

''Ne tvrdim da ću ga tužiti... Generalno, to je vrlo skupo. Da se pokrene jedna takva tužba, mislim da ispod 500.000 eura uopće ne treba ni razmišljati. Eventualno kad bi se našao neki odvjetnik koji bi radio za postotak, možda...'', rekao je Pađen.

A, priznaje, javljaju mu se dvojaki osjećaji.

Video: Pađen (1997.) vs. McCartney (2018.)

''Beatlesi su najveća glazbena pojava u 20. stoljeću. Bio sam na koncertima Paula McCartneyja. I djecu sam vodio. To je nešto fantastično. Nekako bih se osjećao krivim da radim nešto protiv svog idola. Ni ne tvrdim da je on mene pokrao'', kaže Pađen i dodaje kako McCartney ima najbolje odvjetnike na svijetu.

''Ali kad bih pokušao nešto sudskim putem ishoditi, ja imam dokaze, komisija koja bi to slušala nije gluha, to su eksperti. Šanse su minimalne, ali novac nije ono što me pokreće u životu. Naprosto, volio bih ga upoznati'', priznaje Pađen na koncu.

Na upit što misli kako je McCartney došao do njegove pjesme, Pađen kaže da i njega to veoma zanima.

''Velike zvijezde imaju skaute koje traže po nekim 'lijevim' mjestima dobre pjesme koje nisu poznate. A možda je sinhronicitet, da se napajamo iz istog izvora. Znači da nam je sličan mentalni sklop'', smatra Pađen.

Kopirati
Drag cursor here to close