Visoke cijene uloga

Ovo su neke velike uloge od kojih se glumci nisu oporavili

Glumci ponekad odu korak dalje kako bi nam pružili što bolju izvedbu i to je uvijek poželjno. Međutim, njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan.
Lifestyle / Zabava | 17. 10. 2018. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvaliteta glume, kao i u slučaju svakog drugog posla, ovisi o uloženom trudu koji se, nagrađuje raznoraznim statuama, peharima i sličnim vrijednim predmetima.

No, glumci ponekad odu korak dalje kako bi nam pružili što bolju izvedbu i to je uvijek poželjno. Međutim, njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan.

Ovo su neki od glumaca koje je rad na filmovima zauvijek promijenio.

Martin Sheen u filmu ''Apokalipsa danas''

Problemi koje je Martin Sheen doživio na snimanju filma 'Apokalipsa danas' bili su doista ozbiljnije prirode. Mladi glumac, tek 36 godina star, pretrpio je srčani udar, od kojeg se jedva izvukao.

"Nisam znao hoću li preživjeti", rekao je Sheen kasnije o snimanju filma.

Tijekom snimanja scene pijanstva, glumac je rasjekao ruku, da bi nešto kasnije pretrpio srčani udar. Njegovo loše zdravlje onemogućilo mu je rad u mnogim filmovima, pa je Sheen tako kao glumac samo stagnirao.

Christian Bale u filmu ''Američki varalice''

Bale je glumac koji već tradicionalno 'izvodi kerefeke' sa svojim likovima, pa se tako vjerojatno svi sjećaju filma 'Nestajanje' u kojem je Bale smršavio gotovo na pola svoje tjelesne mase. Slično nešto napravio je za potrebe filma 'Američki varalice' kad se udebljao gotovo 20 kilograma.

"Jeo sam samo krafne i cheeseburgere ", objasnio je Bale detalje o svojem debljanju.

No za ulogu se Bale i ošišao, što je zasigurno utjecalo na njega, a i značajno više se živcirao. Sve to dovelo je do pada kvalitete njegove glume.

Heath Ledger u filmu "Vitez tame"

Pokojni australski lumac se mjesecima pripremao za ulogu Jockera. Zatvorio se u svoju hotelsku sobu i gotovo ništa nije jeo, a cijelo je vrijeme vodio bilješke u svom dnevniku, gdje je skupljao članke iz novina o najnasilnijim zločinima i fotografije klaunova. Danima je isprobavao različite glasove i vrste smijeha, ne bi li pronašao idealne za svoju ulogu.

Tijekom svih tih priprema pao je u tešku depresiju zbog čega je na kraju završio i na lijekovima. Glumac je na kraju i umro od slučajnog predoziranja mješavinom lijekova 2008. godine, a nakon smrti za tu je ulogu dobio Oscara.

Video: The Shining - Bat Scene 

Shelley Duvall u "Isijavanju"

Glumica Shelley Duvall može bez problema pokazati Kubrickovo 'Isijavanje' kao ono jedno djelo koje je dokrajčilo njenu karijeru. Do tada se Duvall pojavila u nekoliko posve dobrih filmova, a čak i u nekoliko klasika, no od 1981. nije glumila niti u jednom iole kvalitetnijem filmu.

"Prolaziti dan za danom kroz mukotrpan posao bilo je skoro neizdrživo",  rekla je Shelley.

Iako je 'Isijavanje' veličanstven film, za Shelley nikako nije bio. Njena uloga Wendy Torrance odlično je odrađena, ali ostavila je i fizičkog i psihološkog traga na glumici. Redatelj Kubrick je konstantno urlao na nju, a za potrebe scene s bejzbolskom palicom, rekao je rez 127 puta. Glumica je posljednji put glumila 2002. godine.

Mia Farrow u filmu "Rosemaryna beba"

Film Romana Polanskog još je jedan u nizu horora čiji su događaji iza kulisa strašniji od samog filma. Mia (71) je utjelovila trudnicu koja se našla u raljama okultne sekte. Vegetarijanka Mia je pred kamerama trebala jesti sirova pileća jetra i to u nekoliko navrata. Pri kraju snimanja, Miji su na filmski set dostavljeni papiri za razvod koje joj je poslao tadašnji suprug Frank Sinatra.

Godinu dana nakon premijere, redateljevu suprugu Sharon Tate ubili su sljedbenici Charlesa Mansona dok je bila u osmom mjesecu trudnoće. Skladatelj Krzysztof Komeda koji je radio na glazbi za film umro je nekoliko mjeseci nakon premijere od posljedica prometne nesreće.

Adrien Brody u ''Pijanistu''

Kako bi što bolje prikazao život Wladyslawa Szpilmana u filmu 'Pijanist', Adrien Brody se izgladnjivao, napustio je svoju djevojku te je prodao stan i auto kako bi iskusio što znači nemati.

"Iskusio sam gubitak, iskusio sam tugu u životu, no nisam znao za očaj koji se pojavi kad si gladan",  rekao je Brody.

Za svoju ulogu u filmu Romana Polanskog, Adrien Brody osvojio je i Oscara 2002. godine, no nikad više nije uspio replicirati toliko dobru glumu.

Video: The Pianist (2002) Trailer

Leonardo DiCaprio u "Povratniku"

Leonardo DiCaprio je priznao da mu je snimanje ovog filma bilo najteže što je ikada učinio u svojoj karijeri.

"Mogu izdvojiti 30 ili 40 scena koje su bile nešto najteže što sam ikad učinio. Radi se o ulaženju i izlaženju iz smrznutih rijeka, spavanju među lešinama i hrani koju sam morao jesti. Trpio sam strašnu hladnoću i stalno riskirao hipotermiju", rekao je DiCaprio.

"U svakom slučaju nije da svakoga dana jedem sirovu bizonovu jetru. Kada pogledate film, vidjet ćete moje neglumljene reakcije na sve to. Bile su to instinktivne reakcije", objasnio je glumac, napominjući da je redatelj Alejandro Gonzalez Iñárritu u sceni zadržao sve "originalne" trenutke.

"Istina je da nisam znao u što se upuštam kada sam prihvatio ulogu, ali nije mi žao što sam se toga na kraju prihvatio", zaključio je DiCaprio.

Nicolas Cage u ''Adaptaciji''

Za druge glumce možda se i može diskutirati o tome kada im je krenuo pad karijere, no s Cageom je stvar posve jasna. Nakon uloge u filmu 'Adaptacija' glumac nije glumio niti u jednom filmu kojeg se isplati gledati.

Čak bi se za neke od filmova u kojima se pojavio doslovno moglo reći da se isplati ne gledati ih. Filmovi poput 'Čovjeka od pruća' ili 'Proročanstva' su toliko loši da mogu uzrokovati i fizičku bol prilikom gledanja. A Cageu je izgleda svejedno, pa mu karijera sve više i više izgleda komično i vrijednom sprdnje.

Isabelle Adjani u filmu ''Opsjednutost''

Horor film u kojem glavni lik (glumi ju Adjani) bude opsjednuta opakom zvijeri, što dovede do nasilja, samoranjavanja i jako puno urlanja, ostavio je traga na glumici.

Adjani je još godinama pokušavala zaboraviti taj film, tako da je izbjegavala uloge koje su joj mogle donijeti slavu. Glumica se u staru formu vratila tek 1994. godine s filmom 'Kraljica Margot', no ožiljci od glume u 'Opsjednutosti' su ostali.

Video: LINDA BLAIR SCENES FOR THE EXORCIST

Linda Blair u filmu "Egzorcist"

Glumica je imala samo 13 godina kada je utjelovila djevojčicu koju opsjedaju demoni u filmu ‘Egzorcist’, koji je 1973. šokirao svijet. Nakon premijere filma, Linda je proputovala svijet promovirajući ga, a pritom se morala suočiti i s teškim pitanjima na koja ni dan danas nema odgovor.

“Bila sam premlada za pitanja o životu, smrti i religiji, a to je bilo sve što su me ispitivali i to godinama. Moj se život iz korijena promijenio i više nije bilo povratka”, priznala je glumica.

Janet Leigh u "Psihu"

Glumica Janet Leigh u filmu 'Psiho' glumila je samo par kratkih minuta no i to vrijeme ostavilo je traga na nju. Kako svi ljubitelji filma znaju, njen lik pogine od noža psihopata Normana Batesa. Leigh se poslije te scene klonila i tuševa, a i glume.

Njezina karijera je praktički okončana tom scenom i kada provjerite gdje se pojavila nakon 'Psiha', samo pustoš možete naći.

Malcom McDowell u filmu "Paklena naranča"

I Malcom McDowell imao je tu ‘čast’ da radi sa zahtjevnim vizionarom Stanleyjem Kubrickom. Tijekom snimanja mučne scene u kojoj je na glavi imao spravu koja mu je na silu držala oči otvorenima, glumac je povrijedio rožnicu pa je privremeno ostao slijep.

Razlog tome bio je taj što se uređaj koristi samo kad je osoba u ležećem položaju, ali je Kubrick inzistirao na tome da Malcom sjedi za vrijeme kultne scene.

Video: The Revenant | Official Trailer

Colin Firth u "The King's Speech"

Pripremajući se za ulogu engleskog kralja Georgea VI., Firth je morao savršeno skinuti mucanje s kojim se njegov lik borio. I baš poput pravo kralja, i Firth je morao uzeti lekcije instruktora koji mu je pomogao da što vjerodostojnije kopira Georgea. To mu je pošlo za rukom, ali pripreme su ga promijenile jer imitirao je i nervozne tikove koje je George imao.

Toliko se uživio da se nakon prestanka snimanja nije mogao riješiti mucanja pa bi mu se i mjesecima kasnije nenadano vraćalo tijekom intervjua.

Hugh Laurie u kultnom  "House"

Problem koji je Firth imao s mucanjem, Laurie je imao sa šepanjem. Naime, osim što je savršeno skinuo američki naglasak (producenti su izričito tražili "pravog Amera" i izabrali Laurieja ne znajući da se radi o Britancu), Laurie je cijelo vrijeme snimanja morao i šepati.

U obzir valja uzeti i to da je serija snimana osam godina što se svakako odrazilo na njegov hod pa je probleme sa šepanjem vukao tri godine nakon prestanka snimanja.

Bob Hoskins "Who Framed Roger Rabbit"

I dok su se drugi mučili s mucanjem i šepanjem, Bob Hoskins razvio je blag slučaj shizofrenije. Naime, budući da se radi o kombinaciji animiranog i igranog filma, Hoskins se cijelo vrijeme snimanja morao pretvarati da razgovara sa stvarnim ljudima iako je čuo samo glasove.

Kako bi si olakšao posao, Hoskins tvrdi da je naučio kako halucinirati i zaista vidjeti likove s kojima je pričao. U jednom intervjuu priznao je da je zeca znao vidjeti i nakon prestanka snimanja i da mu je liječnik zbog toga preporučio da napravi pauzu i odmori se od glume.

James Cromwell u filmu "Babe"

Simpatični film o prasetu s misijom nije pretvorila Jamesa Cromwella u zvijezdu iako je, realno, imao glavnu ulogu, ali pretvorila ga je u vegetarijanca. Iako ni prije toga nije bio pretjerano lud za svinjetinom, rad na filmu totalno ga je preobratio.

Zavolio je prasiće i otada je aktivni borac za prava životinja. Njegova misija je učiniti sve kako bi zaustavio patnje životinja.

Među glumce na koje je filmska uloga ostavila snažnog traga spadaju i Kate Winslet u filmu "Žena kojoj sam čitao", Ashton Kutcher koji je igrao Stevea Jobsa ("Jobs") ili pak Charlize Theron u ulozi samohrane majke u filmu "Tully".

Video: Heath Ledger - Incredible Acting

 

 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close