80. rođendan slavnog zeca

Osam desetljeća: Bugs Bunny ili Zekoslav Mrkva, odnosno Duško Dugouško

Kratkometražni animirani film "A Wild Hare" Texa Averyja u kojem se po prvi put može čuti danas legendarna rečenica: "What's up, Doc?" ("Kaj te muči, Njofra?", "Šta te muči, cakani") emitiran je 27. srpnja 1940.
Lifestyle / Zabava | 28. 07. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: LOONEY TUNES  / Legendarni animirani zec već je napunio 80 godina

Omiljeni zec malih ekrana Zekoslav Mrkva prvi se put službeno pojavio 27. srpnja 1940. godine u crtanom filmu Texa Averyja "A Wild Hare" i odonda nije prestajao zabavljati generacije mališana diljem svijeta.

Povijest Zekoslava ili Duška Dugouška, međutim, počinje nešto prije 1940. godine. Najprije se u crtanom "Porky's Hare Hunt" iz 1938. pojavio jedan bezimeni zec, da bi se ponovno pojavio u crtanima "Prest-O Change-O" i "Hare-um Scare-um" 1939. godine.

Danas je teško sa sigurnošću reći tko je prvi zamislio lik Zekoslava Mrkve pa mu se često pripisuje nekoliko autora među kojima se spominju Charles Thorson i Tex Avery.

Međutim, jedno je sigurno, 27. srpnja 1940. emitiran je kratkometražni animirani film "A Wild Hare" Texa Averyja u kojem se po prvi put može čuti danas legendarna rečenica: "What's up, Doc?" ("Kaj te muči, Njofra?", "Šta te muči, cakani") koju izgovara ovaj simpatični zec.

Crtani film je prihvaćen s velikim oduševljenjem, a Zekoslavova popularnost krenula je uzlaznom putanjom.

Uostalom, nakon prvog crtića sa Zekoslavom, uslijedilo ih još više od 175, što je vjerojatno rekord među čuvenim crtanim junacima.

Čak je i Oscara dobio, 1958. za "Knighty Knight Bugs", a 1985. svoju zvijezdu u Hollywoodu na Walk of Fameu. 

Video: Shefe, koji ti je vrag?!

Njegovo originalno ime Bugs Bunny nije se koristilo od početka. Prvo su ga nazvali Happy Rabbit, bio je bijel, a ne siv kao kasnije. Također se eksperimentiralo i s njegovim dugačkim prednjim zubima, koji su vremenom postali jedan od prepoznatljivih znakova Bugsa Bunnyja, pored mrkve, uzrečice "What's up, Doc?", i dakako njegovih zečjih ušiju i rukavica na šapama.

Legenda kaže da je Happy Rabbit svoje ime Bugs dobio po jednome od autora koji su ga osmišljavali kao crtani lik, a radilo se o Benu 'Bugsu' Hardawayju (†61).

Inspiracija za osobnost Zekoslava Mrkve bio je slavni komičar Charlie Chaplin (†88), a grickanje mrkve 'kopirano' je od velikana Hollywooda, Clarka Gablea, koji je u filmu "It Happened One Night" ("Dogodilo se jedne noći"), gricka mrkvu i priča 'preko zalogaja'.

Bugsu Bunnyju je svoj glas u Americi godinama posuđivao Mel Blanc (†81). Glumac je 1961. godine doživio tešku prometnu nesreću nakon koje je dugo ležao u komi. Doktor koji ga je liječio pokušavao je kasnije inicirati ga da ponovno progovori, ali bilo je bezuspješno.

Jednoga dana rutinski ga je pitao "Kako si, Zekoslave", a na što je Mel Blanc uzvratio "Kaj te muči, Njofra?", nakon čega mu se vratila navika govora.

Doktor je kasnije kazao kako mu se učinilo da je Bugs Bunny bio taj koji je pokušavao spasiti Mela Blanca. 

Foto: LOONEY TUNES  /  Zekoslav Mrkva prvi se put službeno pojavio 27. srpnja 1940. godine u crtanom filmu Texa Averyja "A Wild Hare"

Inače, originalni Bugs Bunny potječe iz New Yorks, konkretnije s East Sidea, i govori originalnim Brooklyn-akcentom.

Bugs Bunny bio je prvi lik iz crtanih filmova koji se pojavio na američkoj poštanskoj marki, a bilo je to 1997. godine, a godinu dana ranije pojavio uz Michaela Jordana u ''Space Jamu''.

Američki portal Networthroom procijenio je da se zarada Zekoslava Mrkve kreće u rangu od oko 30 milijuna dolara, naravno, da mu je isplaćivana. Mel Blanc je pak, zahvaljujući svome glasu kojeg je pozajmljivao slavnome zecu, svojim potomcima ostavio u naslijeđe 25 milijuna dolara.

Mel Blanc je za vrijeme snimanja doista grickao mrkvu, ali uvijek bi ispljunuo komadić pa se proširila priča da je bio alergičan na nju. Međutim, glumac je kasnije kazao kako se radilo o tome da ne možeš sažvakati i regularno progutati zalogaj mrkve, a onda opet vrlo brzo biti spreman za nastavak govorne uloge.

U svakom slučaju na području bivše Jugoslavije glas je Dušku Dugoušku posuđivao beogradski glumac Nikola Simić (neponovljiva fraza "Šefe, koji ti je vrag?"), a glas za hrvatsku sinkronizaciju posudio mu je hrvatski glumac Vladimir Puhalo. Mnogi su tvrdili da je bio bolji čak i od izvornika... 

Video: Dobar Dan, kaj te muči Njofra?
Kopirati
Drag cursor here to close