Silvana Armenulić

Njezina smrt ne prestaje intrigirati javnost ni nakon 45 godina

Bila obožavana ne samo zbog svojeg posebnog glasa već i zbog svog načina odijevanja, ponašanja, ali i ljepote koja je unijela potpuno novu dimenziju na estradu tadašnje Jugoslavije.
Lifestyle / Zabava | 10. 10. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Silvana Armenulić (18. svibnja 1939., Doboj -10. listopada 1976., Kolari, Srbija)

Silvana Armenulić je bila jedna od najvećih jugoslavenskih glazbenih zvijezda, a njezin život je u 37. godini prekinula tragična nesreća. Iako je od njezine smrti prošlo 45 godina (10. listopada 1976.), nije pala u zaborav.

Rođena je kao Zilha Bajraktarević u Doboju, 18. svibnja 1939., a kasnije je sama izabrala umjetničko ime Silvana.

Glazbom se ozbiljnije počela baviti kada ju je u Sarajevu čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. Želio je da se Silvana pridruži njegovom orkestru, ali kako je bila maloljetna za to je trebalo odobrenje njenih roditelja. Na početku se nisu slagali s idejom da tako mlada djevojka nastupa po kavanama i restoranima, ali ipak su promijenili mišljenje.

Pjevanjem je kasnije pomagala prehraniti svojih devetoro braće i sestara o kojima je njezina majka morala sama vidjeti brigu nakon što joj se otac odao alkoholu i zapustio obitelj.

Video: SILVANA ARMENULIĆ - CIGANINE, SVIRAJ SVIRAJ

Silvana Armenulić je slavu stekla zahvaljujući pjesmama koje su je nadživjele. Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila je za Radio Beograd šezdesetih godina 20. stoljeća. Udala se za tenisača Radmila Armenulića, koji je utjecao na shvaćanje tenisa u Jugoslaviji.

Snimila je duete s raznim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Aleksandrom Trandafilovićem ("A što ti je mila kćeri jelek raskopčan", "Ima dana"), Cunetom Gojkovićem ("Gdje si, da si moj golube", "Kad u jesen lišće žuti"), Arsenom Dedićem ("Život teče", "Sve bilo je muzika"), Slavkom Perovićem ("Krčmarice, daj mi vina", "Kada smo se sreli prvi put", "Katerina", "Dođi, neznako draga").

"Šta će mi život bez tebe, dragi", "Rane moje", "Srce gori jer te voli", samo su neke od njezinih pjesama kroz koje će zauvijek živjeti.

Najveći uspjeh je doživjela kada je u televizijskoj seriji "Ljubav na seoski način" izvela pjesmu "Šta će mi život" koja je preko noći postala veliki hit i ploča na kojoj se nalazila je prodana u, za to vrijeme, nevjerojatnih 300 tisuća primjeraka.

Video: Silvana Armenulic - Sta ce mi zivot

Zanimljivo je da joj je tu pjesmu napisao legendarni Toma Zdravković kojeg je upoznala na klupi u parku u Leskovcu gdje je nastupala. On je tada bio u teškoj situaciji i Silvana mu je ponudila da nastupa na njezinim koncertima, a Toma joj je u znak zahvale napisao pjesmu koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Silvana je izgubila život 10. listopada 1976. godine u teškoj prometnoj nesreći na magistralnom putu Beograd–Niš kod Kolara. Nesreća je bila kobna ne samo za Silvanu, jer su u udesu poginuli i Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra Radio Beograda, koji je te večeri bio za volanom, i Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.

Bila obožavana ne samo zbog svojeg posebnog glasa već i zbog svog načina odijevanja, ponašanja, ali i ljepote koja je unijela potpuno novu dimenziju na estradu tadašnje Jugoslavije.

Video: PONOC - PJESMA IZ FILMA "TOMA" - OFFICIAL VIDEO

No zanimljivo je da mediji Silvanu gotovo da nisu ni spomenuli već je priča bila koncentrirana na Jašarevića. U to doba Silvana je bila u nemilosti medija zbog skandala koji je izazvala kada se u novogodišnjem programu pojavila u bikiniju.

Njezina smrt i dan danas izaziva brojne kontroverze jer neki i dalje tvrde kako se nije radilo o nesretnom slučaju već o planiranom ubojstvu. Navodno ju je u to vrijeme proganjao jedan službenik državne sigurnosti kojeg je ona odbijala jer je bila udata, a on se s tim nije želio pomiriti. Time je njena smrt poprimila i političke konotacije.

Zanimljivo je i kako je Silvana u jednom intervjuu nekoliko mjeseci prije smrti rekla: "Nemojte me zaboraviti", kao da je predosjećala da će se nešto dogoditi.

Iako je Silvanina smrt ovijena velom misterija, ona je ostala zapamćena po svojem glasu i pjesmama.

Video: Silvana Armenulić - Srce gori, jer ga voli (Official lyrics video)
Kopirati
Drag cursor here to close