Ante Marić za Bljesak.info

Njemačku zamijenio Širokim Brijegom i sada živi od umjetnosti

''Široki Brijeg možda jest mali, ali Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu je velika i to gradske vlasti trebaju imati na umu'', ističe Marić.
Lifestyle / Zabava | 03. 05. 2018. u 10:35 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moglo bi se reći kako je Ante Marić iz Širokog Brijega sve do proljeća prošle godine bio sasvim običan student Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Marljivo je izvršavao svoje fakultetske obveze i pripremao se za završnu radnju koja će ga dovesti do statusa akademski obrazovanog građanina.

No, sve se promijenilo kada su Red Bull Wingsice posjetile Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te njegove kolege i njega pozvale na sudjelovanju u projektu Red Bull Doodle Art. Podrobnije rečeno, riječ je o svjetskom umjetničkom natjecanju u kojem studenti širom svijeta predaju svoje škrabotine na ocjenu stila i kreativnosti.

Najbolji doodle rad u 2017. godini

Na Red Bull Doodle Art u Bosni i Hercegovini prvotno se prijavilo 355 autora radova - crteža, nakon čega je publika putem online glasovanja izabrala 20 najboljih koji su proslijeđeni na konačni sud stručnome žiriju.

Iako je u finalni izbor ušao kao drugoplasirani, članovi žirija Matea Martinović, magistrica grafike i profesorica likovne kulture, i Bojan Hadžihalilović, osnivač agencije Fabrika i osoba izuzetno bogate grafičko-dizajnerske karijere, najboljim doodle radom u 2017. godini proglasili su kreativni rad Ante Marića.

Za nagradu je dobio plasman na svjetsko finale Red Bull Doodle Art 2017. koje se održalo u San Franciscu. Na istome je predstavljao Bosnu i Hercegovinu u konkurenciji 43 zemlje svijeta i stekao novo iskustvo virtualne stvarnosti.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ante Marić

''Put u San Francisco bio je nestvarno iskustvo. Iz prve ruke sam mogao podrobnije upoznati američku doodle art i street art umjetnost, naučiti nova znanja na njihovoj akademiji, razmijeniti kontakte i iskustva s kolegama iz cijeloga svijeta te upoznati znamenitosti jednoga velikog grada'', istaknuo je Ante Marić na početku razgovora za Bljesak.info.

Umjetnost je biti kvalitetan u svome području

U godini nakon nastupa na svjetskom natjecanju Anti je karijera krenula uzlaznom putanjom. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu – smjer grafički dizajn i zaposlio se kao profesor u matičnoj Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Dok smo razgovarali, Ante je nacrtao portret našeg novinara

''Uživam u onome što radim i to me ispunjava. U potpunosti sam u poslu za koji sam se školovao. Trenutačno sve radim po narudžbi, slike, portrete, različite vrste dizajna… U posljednje se vrijeme pokušavam okušati i u digitalnoj umjetnosti i dodatno se usavršiti. Dakle, svojim radovima želim steći ime'', ističe ovaj 25-godišnji umjetnik iz Širokog Brijega.

''Okolina je neosviještena za umjetnost. Mnogi na posao gledaju samo kao na izvor prihoda i zarade, samo rijetki u njemu vide užitak. Osobno spadam u ovu drugu kategoriju. Volim svoj posao, uvijek želim biti bolji i stremiti ka najboljemu. Umjetnost je biti kvalitetan u svome području'', dodaje Ante Marić u razgovoru za Bljesak.info.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Dok smo razgovarali, Ante je nacrtao portret našeg novinara

Uz svoj stručni rad, u slobodno vrijeme obavlja jednu vrstu party menadžmenta u sklopu projekta Partycooltura koja nudi novu kulturu zabavljanja za zajednicu koja uživa u odgovornom partijanju, ali i zajednicu koja razumije korisnost društvenih aktivnosti.

Lokalne vlasti nisu prepoznale pravu vrijednost Akademije

Naš je sugovornik vrlo kritičan prema lokalnim vlastima i njezinu odnosu prema Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Smatra kako lokalna vlast nije u potpunosti prepoznala vrijednost Akademije i istu iskoristila na pravi način.

''Mi smo mali grad. Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu ima više potencijala nego što ga grad koristi. Dojma sam kako gradske vlasti nisu prepoznale vrijednost ovoga bogatstva kojeg imamo na Brijegu. Imamo kvalitetan nastavnički kadar, imamo dva galerijska prostora, svake godine stasaju novi mladi umjetnici... Dakle, prostora za napredak i te kako ima'', ističe Marić.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ante Marić

''Široki Brijeg možda jest mali, ali Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu je velika i to gradske vlasti trebaju imati na umu. Zašto ne reklamirati grad kroz akademiju? Zašto ne pokrenuti natječaje za kadar s akademije koji bi svojim radovima uredio gradske površine? Zašto se ostvariti suradnju s nekom drugom akademijom?'', pita se naš sugovornik.

Ante Marić u razgovoru za Bljesak.info naglašava kako mu je neshvatljivo da grad koji ima akademiju nema uz nju vezanu likovnu koloniju na koju bi bili pozivani umjetnici iz cijele države i obližnjih zemalja. Na taj način bi se, smatra naš sugovornik, stvorila lijepa priča koja bi donosila promociji kako grada, tako i akademije.

Njemačku zamijenio Bosnom i Hercegovinom

Za razliku od mnogih svojih vršnjaka koji u posljednje vrijeme svoju budućnost pokušavaju pronaći u Njemačkoj i drugim lokacijama u inozemstvu, Ante je odlučio Njemačku zamijeniti Bosnom i Hercegovinom i ovdje graditi svoju budućnost.

''Uvjeren sam kako bi vani, sa svojim znanjem i talentom koji posjedujem i dalje razvijam, zaradio puno više novca i bio priznatiji. No, vratio sam se i odlučio ovdje živjeti. Trenutačno imam kuću, auto i psa i ne ovisim o nikome. Svojim radom sam sebe financiram i živim od umjetnosti. Imam sasvim dovoljno za pristojan život'', ističe ovaj mladi i svestrani umjetnik.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ante Marić

Iako ne želi gledati previše naprijed, nego ići korak po korak, Ante ističe kako bi na tome putu volio imati podršku šire zajednice koja će u njegovim radovima znati prepoznati pravu vrijednost. Prva mu je želja u skorije vrijeme organizirati i sa svojim sugrađanima podijeliti svoju prvu samostalnu izložbu.

''Želim osjetiti podršku svoje lokalne zajednice i svojih sugrađana. Isto tako, kao profesor u srednjoj školi, želim biti podrška svojim učenicima i pomoći im u njihovom stručnom razvoju. To su moje želje i ciljevi. Uostalom, tek mi je 25 godina. Bio sam na jednom svjetskom natjecanju, završio sam akademiju i predajem u školi, samim time - sva su mi vrata otvorena'', zaključio je Ante Marić na koncu razgovora za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close