Idu dani...

Njegovih 60: On više nije mladi i naivni dečko Rodney iz 'Mućki'

U seriji "Only Fools and Horses" (Mućke) igrao je ulogu Rodneyja Trottera, mlađeg brata glavnog lika Derek "Del Boy" Trottera. Only Fools and Horses započeli su kao mala komedija 1981. i brzo su postali vrlo popularni...
Lifestyle / Zabava | 20. 04. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: The Guardian / Engleski glumac Nicholas Simon Lyndhurst rođen je na današnji dan prije 60 godina

Engleski glumac Nicholas Simon Lyndhurst, najpoznatiji kao Rodney Trotter iz BBC-eva sitcoma "Mućke, napunio je 60 godina.

Rođen je 20. travnja 1961. godine u Emsworthu, gdje je i odrastao. Kao mladić pohađao je školu glume Corona Theatre School.

U kasnim 1970-ima pojavljuje se u nizu televizijskih oglasa i dječjih filmova. U dobi od sedamnaest godina Lyndhurst je dobio svoje prvo nacionalno priznanje za glumu u sitcomu Butterflies kojeg je napisala Carla Lane, a u kojem je igrao ulogu lika Adam Parkinson.

U seriji "Only Fools and Horses" (Mućke) igrao je ulogu Rodneyja Trottera, mlađeg brata glavnog lika Derek "Del Boy" Trottera.

Only Fools and Horses započeli su kao mala komedija 1981. i brzo su postali vrlo popularni, sve dok serija nije dosegla svoj vrhunac 1996. godine. Lyndhurst se pojavljuje u emisiji od samog početka, sve do konačne i posljednje epizode na Božić 2003.

Only Fools and Horses je proglašen britanskim No.1 sitcomom u anketi BBC-ja, 2004. godine.

Video: My Name is Rodney! | Only Fools and Horses | BBC Comedy Greats

Između 1993. i 1999. godine igrao je složeni vodeći lik Gary Sparrowa u fantastičnoj seriji Goodnight Sweetheart (Laku noć, srce). Otprilike u isto vrijeme, bio je lice i glas na televiziji i radio spotovima za telekomunikacijski lanac People's Phone.

Lyndhurstu je 1997. ponuđena mu je glavnu uloga Garyja u Full Montyju, ali ulogu je odbio.

Između 1997. i 1999. Lyndhurst je bio javno lice trgovine lanaca tiskanice WH Smith. Osvojio je nagradu BAFTA za svoje djelovanje u reklamama.

Lyndhurst se 2006. pojavio kao vozač Cruella de Vil, Reg Farnsworth, u dječjoj predstavi koja se održava u Palači.

Potom se Lyndhurst vratio na BBC u svoj prvi novi sitcom nakon četrnaest godina, u kojem igra razvedenog oca koji se brine o svojoj kćeri (Dani Harmer) i sinu (Ryan Sampson ) zajedno sa svojom punicom, koju glumi Celia Imrie, nakon što njegova bivša žena, medicinska sestra, odlazi u misiju.

Foto: Profimedia  / Slavni glumac s britanskim princem Charlesom

Godine 2013., pridružio se glumačkom timu britanske drame New Tricks.

Nedugo porom Lyndhurst je ponovno oživio lik Rodney Trotter iz serije Only Fools and Horses za potrebe emitiranja Sport Relief Special 21. ožujka 2014. godine.

Dvije godine kasnijer Lyndhurst je ponovno oživio i svoj lik Gary Sparrow iz serije Goodnight Sweetheart u jednokratnoj posebnoj epizodi koja je emitirana 2. rujna 2016. godine.

Danas živi u zapadnom Sussexu sa suprugom Lucy, bivšom baletankom. Zajedno imaju sina Archieja.

Lyndhurstov se u slobodno vrijeme bavi podvodnim ronjenjem i pilotiranjem vlastitih zrakoplova.

Video: Rodney
Kopirati
Drag cursor here to close