Come on, Barbie, let's go party

Najpopularnija lutka na svijetu slavi 62. rođendan

Unatoč sve većoj konkurenciji, Barbie se proda u 58 milijuna primjeraka u više od 150 zemalja.
Lifestyle / Zabava | 09. 03. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Lutkica Barbie

Najpoznatija kao Barbie, Barbara Millicent Roberts, danas puni 62 godine. Od svog debija 1959. godine, u danas kultnom crno-bijelom kupaćem kostimu, postala je svjetska senzacija.

Mattelov brend Barbie je masivni izvor prihoda, a prema financijskom izvještaju iz 2019. godine - samo te godine je zarada na lutki bila nevjerojatnih 7,39 milijardi kuna (1,16 milijardi dolara).

Šezdeset godina golem je broj u industriji igračaka gdje, u današnje vrijeme, uspjeh igračke potraje između tri i pet godina, ponosno ističe Nathan Baynard, globalni direktor marketinga za lutku Barbie.

Video: How Barbie Was Born: The Real Story Behind the Plastic Phenomenon
 
Unatoč sve većoj konkurenciji, Barbie se proda u 58 milijuna primjeraka u više od 150 zemalja. Brend Barbie lutke poznat je poput Coca Cole ili McDonalds'a, istaknuo je Baynard za irski The Journal.

Njezina je 'majka' Ruth Handler, suosnivačica kompanije Mattel, kojoj je ideja za lutku sinula dok je gledala svoju kćer kako se igra papirnatim lutkama za koje je zamišljala da su odrasle žene, prenosi 24 sata.

"Njezina kći Barbara imala je ograničen izbor igračaka i jedinu ulogu koju je mogla zamišljati bila je uloga majke. Sin joj je, pak, mogao zamišljati da je astronaut, kauboj ili pilot", rekao je Nathan Baynard.

Tako je stvorena Barbie (umanjenica imena njezine kćeri), odrasla lutka feminizirana oblika koja je 'djevojčicama trebala pokazati da mogu postati što god požele'. U ono vrijeme to je bila šokantna ideja koja je polučila trenutni uspjeh s prodanih 300 tisuća lutaka u prvoj godini, dodao je Baynard.

Barbie nije uspješna samo na policama trgovina igračaka. Na Instagramu je postala 'influencerica', a prate ju milijuni ljudi, objašnjavaju proizvođači lutke.

Kako bi nahranila dječju maštu i proizvodnu liniju, Barbie već dugo ima svoj identitet. Puno ime joj je Barbie Millicent Roberts, a dolazi iz izmišljenog grada Willowsa.

Video: Aqua - Barbie Girl 

Posljednjih nekoliko godina se direktno obraćala djeci kako bi razgovarala s njima o njihovim životima i temama koje smatra važnim za današnje djevojčice.

Kopirati
Drag cursor here to close