Bond, James Bond

Najmanje poznati Agent 007 proslavio 80. rođendan

Kad je 1967. godine Sean Connery izjavio da mu je nakon petog Bonda - "Samo dvaput se živi" - dosta imena 007, producenti su bili u velikoj brizi tko bi mogao zamijeniti muškarca koji je toliko povezan s ovom kultnom ulogom.
Lifestyle / Zabava | 07. 09. 2019. u 12:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MGM / Scena iz filma  "U tajnoj službi njenog veličanstva"

Australski glumac George Lazenby napunio je u četvrtak 80 godina, a u filmskoj umjetnosti ostao je upamćen kao glavna uloga u samo jednom filmu o Agentu 007, Jamesu Bondu.

George Robert Lazenby rođen je 5. rujna 1939. u gradu Goulburnu, u pokrajini New South Wales.

Od rane mladosti Lazenby je sanjao slavu i popularnost, želio je postati model. Da bi postigao svoj cilj u 25 godina, glumac je otišao u glavni grad Velike Britanije - osvojiti London.

Vrlo brzo George Lazenby je postigao uspjeh u svijetu modela. Nije postigao ništa manje priznanja u oglašavanju. Četiri godine u Londonu postao je jedan od najtraženijih modnih modela na svijetu. Za 1967. Australac je zaradio 100 tisuća dolara.

Prva glavna uloga dogodila mu se 1969. u filmu "U tajnoj službi njenog veličanstva". U najavama filma ukazao se George Lazenby - kao James Bond. Tako je nekadašnji vojnik, automehaničar, trgovac automobilima i model postao svjetski poznatim glumcem.

Foto: Bild / George Lazenby  jednom je igrao Bonda

Kako je uopće došao u priliku igrati Jamesa Bonda?

George Lazenby je definitivno izgledao kao James Bond, no je li 28-godišnjak bez iskustva mogao i odigrati sofisticiranog tajnog agenta?

Producenti su proveli nekoliko testiranja prije nego su se uvjerili da model zna glumiti. Provjerili su glumačko umijeće, borilačko, te su se uvjerili da nije gay -  doslovno su ga zatvorili u apartmanu u koji su mu dovodili različite djevojke i nadgledali ga za vrijeme seksa.

Kad je 1967. godine Sean Connery izjavio da mu je nakon petog Bonda - "Samo dvaput se živi" - dosta imena 007, producenti su bili u velikoj brizi tko bi mogao zamijeniti muškarca koji je toliko povezan s ovom kultnom ulogom.

Njihov odabir je mnoge iznenadio, jer nakon što su razmatrali glumce poput Adama Westa, Olivera Reeda, ali i buduće Bondove Rogera Moorea i Timothyja Daltona, odjednom su se usredotočili na Lazenbyja, uspješnog australskog manekena koji je na blef dospio na audiciju.

Zahvaljujući dobrom izgledu, Lazenby se znao provući kroz sve situacije i uspjeti u svemu u čemu poželi. Uz to, živio je kao top model u Londonu i znao je reći da je imao "više novaca i djevojaka" prije Bonda nego poslije njega.

Foto: Screenshot /  "U tajnoj službi njenog veličanstva"

Na audiciju za Bonda ga je pozvala casting agentica s kojom je izlazio. No on je brzo uočio da su glumci imali određeni "čistunac izgled", te je shvatio da mora na hitnu preobrazbu ako želi ovu ulogu.

Totalna preobrazba za ulogu života

"Otišao je kod frizera Seana Conneryja, Kurt'sa, te je tražio frizuru nalik Bondovoj. Kurt mu je zatim rekao tko je Conneryjev krojač, te je Lazenby odjurio tamo po odijelo.

Kod Anthonyja Sinclaira nije bilo šanse da mu tako brzo izrade odijelo, no postojalo je jedno koje je Connery odbio, a Lazenbyju je savršeno pristajalo", napisali su Matthew Field i Ajay Chowdhury, autori "Some kind of hero" - detaljno istražene analize o svim James Bondovima.

Foto: GMX / George Lazenby  kao James Bond

Lazenby nakon toga nije prezao ni pred čim, nego je izmislio lažnu glumačku biografiju dok je odlazio na sastanak s producentom Harryjem Saltzmanom.

Kad je ulazio u prostoriju za sastanke, Saltzman je razgovarao na telefonu, držeći noge na stolu. Pokazao je Lazenbyju vrškom cipela da sjedne, no manekena je to toliko uvrijedilo da je umjesto toga stao uz prozor i zagledao se van. B

Bio je to klasični Bondovski potez koji se Saltzmana itekako dojmio. Nakon toga je Lazenby tek nastavio s nizom laži, kojih se poslije više nije ni sjećao. No nije ostao tako hladnokrvan pred redateljem filma - Peterom Huntom. Naime, odjednom ga je ulovio strah pred Huntom, te mu je sve priznao.

Nikad nije glumio!?

"Ne znam što mi se dogodilo", izjavio je Lazenby poslije.

"Rekao sam: 'Peter, nisam glumio ni jedan dan u životu. Radio sam kao model, ali nikad ispred kamere'. A on me pogledao i rekao: 'Molim? Ti kažeš da ne znaš glumiti? Prevario si dvojicu od najbezobzirnijih muškaraca koje sam upoznao u životu. Drži se svoje priče i postat ćeš sljedeći James Bond'."

Lazenby je nakon toga ubrzano radio na tome da izgubi australski naglasak i da ne pokazuje nervozu. A jedan od većih problema mu je bilo i snimanje scena borbe, jer se dotad borio samo u živo, a nikad nije to glumio.

Tijekom probe, Lazenby je udario Yurija Borienka, koji je pao na pod okrvavljenog nosa. "Tad je uskočio Harry iznad njega, zgrabio me i rekao mi: 'Odlučili smo se za tebe. No ako ikome kažeš, prekidam sa svime i bježiš iz grada."

Video: On Her Majesty's Secret Service (1969) - Official Trailer

Jednom i nikad više...

Neki od Lazenbyjevih najvećih problema ticali su se njegove nemogućnosti da se nauči nositi sa stresom koji je pratio snimanja, kao i velikom dosadom koja je neizbježno pristizala tijekom pauza na snimanjima.
Počeo je na snimanja donositi pištolje, što je druge ljude činilo vrlo nervoznima. Istodobno, uživao je u prednostima posla, točnije u činjenici da je na raspolaganju imao Aston Martin i motor s kojim je dolazio na posao.

Tijekom snimanja su svi pokušavali navesti Lazenbyja da potpiše dugotrajni ugovor kojim bi se obvezao i na buduća snimanja, no što god su pokušavali, nisu uspijevali, jer on nije pristajao.

Saltzman je ponudio Lazenbyju milijun funti da snimi novog Bonda bilo gdje na svijetu, ali je Lazenby umjesto toga pustio bradu i pričao kako svijetu ne treba još jedan Bond, nego mir i ljubav.

Napokon, u veljači 1970. godine, producenti su odustali i vratili Conneryja na snimanje još jednog filma, prije negoli je Moore preuzeo kormilo.

Lazenby je pak naknadno izgradio carstvo od prodaje nekretnina, te je s vremenom priznao da je kasnije postao svjestan koliko je loše savjete dobivao i slušao. No zato je barem naučio puno toga.

Kad se u jednom trenutku pokušao vratiti na film, producenti su mu samo odgovorili da će ga kontaktirati i pokazali mu vrata.

Foto: Shutterstock / George Lazenby 

Susret s Bruceom Leejem

Nakon što je snimio film "U tajnoj službi njenog veličanstva", Lazenby je napustio London i otišao u Hong Kong. Ubrzo se našao bez novca u tadašnjoj britanskoj koloniji.

"Jednoga dana stajao sam na ulici naslonjen na telefonski stup. Zaustavio se automobil kojeg je vozio Bruce Lee. Rekao mi je da uđem, a ja sam pristao, jer nisam imao izbora. Bio sam bez novca, a moja je djevojka bila trudna. Bruce Lee mi je dao deset tisuća dolara i otvorio mi jedan račun u banci. Tri dana potom je umro, a s njime i ja", ispričao je jednom prilikom za The Canberra Times.

Tako je propala i njegova šansa da zaigra u zadnjem filmu Brucea Leeja, "Game of Death".

Zaigrao je ipak u nekim filmovima koji su snimani u Hong Kongu, ali ništa značajno. Njegovu filmsku karijeru kao da je bilo nemoguće oživjeti.

Imao je manju ulogu u filmu "Kentucky Fried Movie" (1977.), u režiji trojca ZAZ (Jerry Zucker, Jim Abraham, David Zucker), koji su kasnije snimali "Gole pištolje" i neke druge filmove.

John Cleese, legenda  "Monty Pythona", imao je ideju da George Lazenby igra Isusa Krista u filmu "Brianov život" (Life Of Brian), ali su se stvari ipak drukčije odvijale.

Osamdesetih godina George Lazenby se pojavljivao u nekim televizijskim serijama, primjerice gostovanje u "Baywatchu", a prije odlaska u mirovinu nastupio je i u filmu "Gettysburg" (1993), s Martinom Sheenom i Tomom Berengerom.

Bio je oženjen Christinom Gannett, s kojom je imao dvoje djece, a potom s bivšom tenisačicom Pam Shriver, s kojom ima troje djece. Razveli su se u svađi 2011. Godine.

Do prošle godine živio je u Kaliforniji, a onda je prodao svoje imanje u Antelope Valleyju...

 

Kopirati
Drag cursor here to close